null Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

Met deze 5 tips krijg je vlekken wél uit een houten vloer

Een houten vloer geeft natuurlijk net wat extra's aan je woning, maar het heeft ook nadelen. Hout is een stuk kwetsbaarder dan laminaat. Hoe hard je ook je best doet om je houten vloer mooi te houden, de kans is groot dat er na verloop van tijd toch vlekken op gaan ontstaan. Ondanks dat je je vloer regelmatig behandeld met olie of lak. Maar hoe krijg je deze lelijke plekken er het beste uit?

Gelukkig zijn er manieren vlekken van je houten vloer te verwijderen. Met deze tips is je vloer in een mum van tijd weer schoon.

Hardnekkige vlekken verwijderen van houten vloer

1. Schuursponsje

Bij vetvlekken is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer de vetvlek kans heeft om in te trekken, hoe lastiger het is om de vlek te verwijderen. Je kunt het beste een schuursponsje gebruiken met wat vloerenzeep of groene zeep speciaal voor houten vloeren. Zorg er wel voor dat je met de richting van de nerf mee boent. Spoel de vloer daarna met wat schoon water na en maak de vloer direct goed droog. Behandel de plek daarna met een onderhoudsolie. Let er wel op dat deze olie de kleur van de vloer heeft, anders zie je alsnog een kleurverschil.

Lees ook: Op déze manier kun je vlekken behandelen op fluwelen kussens

2. Vlekken van je vloer verwijderen met schuurpapier

Mochten de vlekken er al even zitten en zijn ze diep in het hout getrokken dan kunnen ze alleen nog met schuurpapier verwijderd worden. Maar let op,dit is niet mogelijk bij verouderde of gelakte vloeren. Schuur de vlek altijd in de lengterichting van de plank of nerf, totdat je het blanke hout bereikt. Na het schuren is het belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt en stofvrij maakt. Behandel de plek hierna een aantal keren met onderhoudsolie. Het kan zijn dat de plek iets lichter is dan de rest van de vloer, maar daar zie je na verloop van tijd vrijwel niets meer van.

3. Schoonmaakazijn

Wanneer je glanzende vetvlekken in je houten vloer hebt kunt je deze verwijderen door wat schoonmaakazijn op een doekje te doen en hiermee de vlek te deppen. Vervolgens behandel je de plek met schoon water en maak je deze goed droog en klaar is kees.

Lees ook: Bleekvlekken op je kleding gemaakt? Zó krijg je ze er weer uit

4. Vlakgom

Door met schoenen op je houten vloer te lopen, kunnen er door het rubber van de schoenzolen zwarte vlekken of vegen ontstaan. Deze vlekken zijn gelukkig relatief makkelijk te verwijderen met vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber op de vloer, waardoor het rubber samen met de gum kleine rolletjes vormt. Deze rolletjes kun je vervolgens opzuigen of opvegen. Het kan zijn dat de olie of hardwaslaag een beetje beschadigd is, maar als dit het geval is kun je de vloer behandelen met onderhoudsolie.

5. Intensieve vlekverwijderaar

Het kan gebeuren dat er een vlek ontstaat door bijvoorbeeld braaksel of urine van dieren of kinderen op je houten vloer. Niet heel fris, maar de vlek die er dan overblijft is al helemaal niet fijn. Zelfs als je vloer goed is geolied en behandeld met lak is er een kans dat het zuur door de toplaag van de vloer heengaat. Je kunt de vloer dan het beste behandelen met een intensieve vlekverwijderaar. Deze is verkrijgbaar in allerlei verschillende merken.

Bron | De Telegraaf

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden