Margriet logo
Microwave Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met deksel of zonder: zo warm je eten veilig op in de magnetron

De magnetron is een veelgebruikt apparaat in de meeste huishoudens. Je hebt gauw een bord eten warm op tafel, of je ontdooit koud eten even snel. Maar wat mag wel en niet in de magnetron? En moet je het eten afdekken?

Magnetrons verhitten door middel van elektromagnetische straling. Deze straling is dezelfde soort onzichtbare straling die gebruikt wordt voor wifi-golven en röntgenstraling. Als je dat zo leest, klinkt het niet als het soort straling dat je in de buurt van je eten wilt hebben. Gelukkig maakt deze straling het eten van het verhitte product niet gevaarlijk, meldt het Voedingscentrum. De straling zet vochtdeeltjes in het eten in beweging, en door die wrijving komt warmte vrij die het eten opwarmt. Volkomen veilig dus. Alleen als het deurtje van de magnetron niet meer sluit, kun je beter een nieuwe kopen.

Moet je eten afdekken?

Van kant-en-klaarproducten weten we wel dat je gaatjes moet prikken in de plastic afsluitende laag wanneer je het opwarmt in de magnetron, maar hoe geldt dat voor andere producten? Volgens het Voedingscentrum is het een goed idee om altijd je eten af te dekken als je het in de magnetron opwarmt. De reden hiervoor is dat op deze manier het vocht niet weg kan uit het eten, waardoor het dus beter warm kan worden met de elektromagnetische straling. Afdekken kan met folie, een bord of een deksel. Het is ook handig om een paar eetlepels water toe te voegen aan je eten zodat er genoeg vocht in zit.

Dit mag niet in de magnetron

1. Bevroren vlees

Wil je niet ziek worden? Dan kun je bevroren vlees het beste ver weg van de magnetron houden. Als je bevroren vlees opwarmt in de magnetron wordt de buitenkant gaar, maar blijft de binnenkant koud. Naast dat dit natuurlijk niet lekker is, is het ook gevaarlijk omdat bevroren vlees een bron van bacteriën is.

2. Aluminiumfolie

Al zit er maar een piepklein stukje aluminium folie in de magnetron als hij aanstaat, krijg je een waar spektakel te zien. Je ziet bliksemschichten of vonken of hoort knallen. Dat wil je niet, want het kan brand veroorzaken. Hetzelfde geldt voor andere objecten met metaal erin zoals metalen sierranden en vorken.

3. Eieren

Een rauw ei in de magnetron doen is ook geen succes. Door de hoge druk in de magnetron kan het ei namelijk ontploffen. Dat zorgt voor een hoop rommel.

4. Papieren zak

Net als bij aluminiumfolie is ook papier niet veilig in de magnetron. Doordat een magnetron zo heet kan worden, en papier makkelijk vlam vat is dit geen goede combinatie. Daarbij komt ook nog dat wanneer zo’n papieren zak vlam vat, er giftige stoffen vrij kunnen komen.

Luuke RaaijmakersGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden