Tip geld sparen 1 procent-regel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meer geld sparen? Déze simpele 1 procent-regel gaat je helpen

Wil je graag wat meer geld sparen, maar vind je dat lastig? Dan is de 1 procent-regel misschien wel dé oplossing voor jou. Zeker als je net iets te vaak impulsaankopen doet waar je later spijt van krijgt. We leggen je uit hoe je met de simpele 1 procent-regel voortaan een stuk meer geld kunt sparen.

En gaat de 1 procent-regel je goed af? Neem dan déze volgende stap.

Meer sparen met de 1 procent-regel

Geen ingewikkelde rekenmodellen of tabellen, maar een hele simpele regel kan je helpen om voortaan meer geld te sparen. Dat is namelijk de 1 procent-regel. Hierbij leg je jezelf op om minimaal 24 uur na te denken over een aankoop die meer dan 1 procent van je jaarinkomen kost. Zo voorkom je voortaan dat je binnen 24 uur te veel geld uitgeeft. En daarnaast zorg je ook voor een stuk minder impulsaankopen, omdat je nu wel langer móet nadenken.

Bijvoorbeeld: stel je verdient 38.000 euro per jaar, dan mag je volgens de 1 procent-regel niet meer dan 380 euro uitgeven, zonder daar eerst minimaal 24 uur over na te denken.

Minder dan de 1 procent-regel

Doe je wel veel impulsaankopen, maar koop je niet per se hele dure spullen? Ook dan kan dat gat in je hand je poging om geld te sparen dwarsbomen. In dit geval kun je bijvoorbeeld een kleiner percentage van je jaarinkomen als maximum hanteren, zoals 0,25 of 0,5 procent. Om de regel echt te laten slagen, is het goed om een realistisch percentage te kiezen die jouw uitgaven kunnen beperken.

De volgende stap: de spaarrekening spekken

Met de 1 procent-regel voorkom je dus in eerste instantie vooral impulsaankopen, waardoor je onnodig geld uitgeeft, maar je wil daardoor natuurlijk ook meer geld sparen. Zet daarom het bedrag dat je hebt bespaard door een (dure) impulsaankoop niet te doen direct op je spaarrekening. Je had het bedrag bijna uitgegeven, dus dat betekent ook dat je het op je bankrekening wel kunt missen. En hoe meer geld er op je spaarrekening staat in plaats van op je bankrekening, hoe minder snel je (hopelijk) geneigd bent om het uit te geven.

Bron | Metro Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden