Margriet logo
Bleekselderij snijden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Makkelijk en zuinig: deze groenten kun je opnieuw kweken

De prijs voor groente rijst de pan uit, maar je hebt nog steeds de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen nodig. Gelukkig is daar een creatieve, duurzame en makkelijke oplossing voor: groenten hergebruiken door ze opnieuw te kweken.

Vanaf nu belanden kontjes van wortels, lente-ui, sla, bleekselderij en koriander niet meer in de prullenbak en gooi je oude knoflookteentjes niet meer weg. Deze groenten en kruiden zijn namelijk makkelijk te hergebruiken. Door ze opnieuw te kweken, geniet je soms binnen een week al van nieuwe, verse groenten zonder veel moeite!

Romeinse sla

Snijd de onderkant van de romeinse sla eraf en zet hem in een kom met water, gevuld tot de helft van het ‘kontje’. Plaats de kom op een plek met voldoende zonlicht en laat hem een paar dagen staan.

Binnen een paar dagen ontstaan er nieuwe bladeren. Dit is het moment om de sla om te potten in aarde. Vul een bakje met aarde, zet de sla erin en vul nog wat aan met aarde. Denk maar gauw na over een lekker salade-recept, want voor je het weet heb je weer een hele krop sla in huis.

Bleekselderij

Niet iedereens favoriet, maar wel boordevol vitamine A, kalium en calcium: bleekselderij. Het hergebruiken van bleekselderij gaat op dezelfde manier als romeinse sla: wanneer de bladeren in het midden van de selderij beginnen te groeien is het tijd om ze verder te laten groeien in een potje met aarde.

Wortels

Een eindeloze voorraad aan wortels voor een heerlijke wortelcake gaat het kweken helaas niet opleveren, maar met de loof, het groen aan wortels, kun je je salade wel een boost geven.

Het groen van de wortels laat je terug groeien door de bovenkant van de wortel af te snijden en het topje in een bakje met water te zetten. Plaats het bakje het liefst voor het raam: voldoende zonlicht is niet alleen voor ons belangrijk, ook wortels groeien daardoor goed.

Lente-ui

Kom maar op met die sterke botten, want vanaf nu hebben we aan lente-ui geen gebrek. Snijd de lente-ui tweeënhalve centimeter boven de wortels af, plaats in een glas met water en laat deze ergens op kamertemperatuur staan. In direct zonlicht is dus niet nodig. Misschien leuk als plantje naast je bed?

Knoflook

Groeit er een groene stengel uit de knoflook? Dat is geen reden om hem weg te gooien. Deze zogenaamde spruiten smaken naar knoflook (best logisch) en zijn daarom lekker in veel soorten gerechten.

Toch niet helemaal jouw ding? Dan kun je de knoflook inclusief stengel in een klein beetje water zetten. Binnen de kortste keren heb je een nieuwe knoflook gekweekt.

Koriander

Misschien wel de makkelijkste uit het lijstje: koriander. Pak een paar blaadjes met stam en zet ze in een glas water. Wanneer de wortels lang genoeg zijn zet je ze in een pot met aarde in een lichte kamer. En voilà, een nieuwe voorraad koriander.

Bron | Food52 en Foodness

Boya ScheversGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden