null Beeld

Lege eierschalen? Dit moet je er nooit mee doen

Druk in de weer in de keuken? Dan komt het je vast wel bekend voor dat wanneer je een eitje nodig hebt je vervolgens de lege eierschalen uit gemak even terugdoet in de doos. Lijkt onschuldig, toch loop je hiermee meer kans op de salmonellabacterie. We leggen je uit hoe dat zit.

Voortaan die lege eierschalen dus meteen in de prullenbak gooien.

Lege eierschalen terug in de doos

Even je lege eierschalen terug in de doos doen, daar maken we ons allemaal wel eens schuldig aan. Maar er zijn mensen die vervolgens het doosje met de rest van de eieren inclusief eierschalen weer opbergen. Dat gaat niet alleen flink stinken, maar je eieren worden hierdoor ook nog eens gevoelig voor kruisbesmetting. Eieren kunnen elkaar namelijk besmetten met de salmonellabacterie. En daarvoor hoeft het ei niet eens gebroken te zijn.

De salmonellabacterie kan zich namelijk zowel aan de binnenkant als buitenkant van een ei bevinden. Door je lege eierschalen met nog een paar restjes rauw ei naast een nog heel ei te plaatsen, kunnen bacteriën zich verspreiden. Het is daarom niet alleen belangrijk om de lege eierschalen voortaan direct weg te gooien, maar ook je handen meteen grondig te wassen voordat je verder gaat met koken.

Lees ook: Waarom je eigenlijk ook de eierschalen van je ei zou moeten eten

Eierdozen hergebruiken

Heb je een lege eierdoos en wil je deze hergebruiken voor nieuwe eieren? Ook dat kun je beter niet doen. Het materiaal is niet goed schoon te maken, waardoor je ook weer meer kans loopt op kruisbesmetting van bacteriën. En het zou toch zonde zijn als je verse nieuwe eitjes salmonella oplopen door de doos van je oude portie eieren. Gooi dus niet alleen de lege eierschalen, maar ook de lege dozen meteen weg.

Eierschalen voor de tuin

Wil je toch iets extra’s uit je lege eierschalen halen? Gooi ze dan op de composthoop of gebruik ze in de tuin. Door gebroken eierschalen op de bodem van je planten te strooien houd je slakken op afstand. Daarnaast helpt het ook bij het kweken van tomaten, paprika’s en aubergines om een calciumtekort te voorkomen. Hierdoor gaan de groentes minder snel rotten. En ook voor de rest van de tuin zullen de voedingsstoffen in eierschalen de bodem verrijken, waardoor je planten beter groeien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Kitchn, Newsner

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden