null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Last van rioolvliegjes in huis? Zo voorkom en bestrijd je ze zelf

In de zomermaanden kun je sneller last krijgen van rioolvliegjes in en om het huis. In deze periode gaan de beestjes op zoek naar een plekje om te broeden. En hoe warmer het weer, hoe sneller de eitjes uit komen. Zo kun je al snel last krijgen van een plaag. Daarom delen we een paar handige tips om rioolvliegjes zelf te bestrijden.

Heb je nog geen last van rioolvliegjes en wil je dat graag zo houden? Dan hebben we ook een paar tips om dit ongedierte te voorkomen.

Wat zijn rioolvliegjes?

Voordat we je uitleggen hoe je rioolvliegjes zelf het beste kunt bestrijden, is het eerst belangrijk dat je weet wat dit voor beestjes zijn. Rioolvliegen worden ook wel latrinevliegjes, aalputmotjes en mottenmuggen genoemd. Het zijn hele harige vliegjes en zien eruit als kleine motjes. Ze zijn 1 tot 5 millimeter groot en houden hun behaarde vleugels in ruststand gespreid. Hierdoor lijken ze ook een beetje op een kleine vlinder. Ze zijn vooral ’s avonds actief en blijven overdag meestal op hun plek. Ze vliegen ongeveer 1 á 1,5 meter per keer, omdat de rioolvliegjes niet heel goed kunnen vliegen.

De favoriete plekjes

Rioolvliegjes zijn dol op warmte en bevinden zich - zoals de naam al doet vermoeden – graag in het riool en in leidingen. Vooral verstopte of ongebruikte afvoeren in huis zijn een fijne plek voor de vliegjes, omdat zich daar veel vuilresten kunnen ophopen. Je kunt de rioolvliegjes daarnaast vooral tegenkomen in de douche, de badkuip, het toilet, de wasbak, stilstaand water in kruipruimtes, dakgoten, regenpijpen, regentonnen, en bij een lekkende leiding van de centrale verwarming. Daarnaast leggen de vliegjes hun eitjes het liefst op plekken met (rottend) afval en menselijke uitwerpselen. De vliegjes blijven vaak dicht in de buurt van hun broedplek.

Een plaag

Hoewel rioolvliegjes op zichzelf redelijk onschuldig zijn, voeden zij zich met bacteriën en schimmels, die ze vervolgens weer kunnen verspreiden door jouw huis. Dit kan bijvoorbeeld op het eten op het aanrecht komen, en zelfs op je tandenborstel als de vliegjes dit als nieuwe voedingsbron kiezen. Als je eenmaal last hebt van rioolvliegjes, kan er een plaag ontstaan waarbij de mugjes zich al snel door het hele huis kunnen verspreiden. Vrouwtjes leggen zo’n 100 eitjes per keer, dus het aantal kan snel vermeerderen. Kom je kleine witgrijze wormpjes tegen in huis? Dan heb je waarschijnlijk te maken met de larven van de rioolvliegjes.

Lees ook: Last van vervelende vliegjes in je plant? Zó kom je ervan af

Rioolvliegjes bestrijden

Als je last hebt van rioolvliegjes is het dus belangrijk om deze zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kun je overlaten aan professionals, maar je kunt ook een paar dingen zelf doen. Het is vooral belangrijk om de broedplaats van de vliegjes te achterhalen, en deze te verwijderen zodat er geen plaag kan ontstaan. In de meeste gevallen is de broedplaats bij een riool en zitten de vliegjes hierbij dicht in de buurt. Je kunt het beste een grote pan met water koken en hier daarna een scheut azijn of bleekmiddel aan toevoegen. Giet dit door de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Het kokende water zal de vliegjes doden en het azijn of bleekmiddel maakt je leidingen meteen schoon, zodat er niet opnieuw een broedplaats komt. Er bestaan ook speciale sprays waarmee je de rioolvliegjes kunt bestrijden.

Als je last hebt van rioolvliegjes kunnen er meerdere broedplaatsen in huis zijn. Stop dus niet met zoeken als je één plek hebt gevonden, maar loop alle mogelijke plekjes na.

Rioolvliegjes voorkomen

Wil je een plaag aan rioolvliegjes voortaan voorkomen? Dat doe je met de onderstaande tips:

  • Spoel afvoeren en putjes regelmatig door.
  • Houd de dakgoten leeg en schoon.
  • Plaats afdekdoppen op open leidingen.
  • Voorkom plekken met stilstaand water (controleer de kruipruimte hier minstens 1 keer per jaar op, haal slib weg en stort bij water een laag van 10 centimeter schoon zand).
  • Leeg vuilcontainers op tijd en sluit deze goed af.
  • Voorkom dat afval zich kan ophopen en kan rotten.
  • Wees alert op verstoppingen aan (riool)leidingen en lekkages en laat dit zo snel mogelijk verhelpen.
  • Verwijder natte pluizen onder de wasmachine.
  • Kit de kieren en scheuren in de keuken dicht.

Bron | MaxVandaag, Ongedierte Zelf Bestrijden, Plusonline

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden