null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van onkruid? Déze natuurlijke bestrijders werken echt

Het is nu dé tijd om je tuin aan te pakken en klaar te maken voor de zomer. Word je een beetje moedeloos van al het onkruid dat tussen je mooie planten groeit? Geen zorgen: je kunt het heel makkelijk bestrijden met deze simpele middeltjes.

Ze zijn goedkoper en natuurlijk. Dat laatste maakt ze stukken aardiger voor het klimaat en het milieu. Ook fijn: deze bestrijders voorkomen dat je uren op je knieën moet doorbrengen om het onkruid met de hand te verwijderen.

Kokend water

Dit is de meest goedkope en natuurvriendelijke manier, omdat er geen chemicaliën aan te pas komen. Kook wat water en giet dit vervolgens zo dicht mogelijk op het onkruid. Het zal gegarandeerd meteen doodgaan. Kijk wel uit dat je geen kokendheet water op jezelf spettert. Helaas is dit geen permanente oplossing, omdat het onkruid niet bij de wortels wordt aangepakt. Toch werkt het goed om je tuin snel netjes te krijgen.

Citroensap

Het natuurlijke zuur in citroensap werkt ook prima om onkruid te bestrijden. Doe citroensap in een waterspuit en spray het op de probleemgebieden. Je kunt dit middeltje nóg effectiever maken door het sap te mengen met azijn. Binnen één of twee dagen zal al het onkruid verdwijnen.

Zelfgemaakte onkruidbestrijder

Mix een beetje azijn, een kopje zout en een lepel afwasmiddel en giet dit in een waterspuit. Zo kun je de plekken met onkruid heel gericht aanpakken. Wees er wel voorzichtig mee, want het middeltje kent het verschil niet tussen die vervelende distel en je mooie, net geplante tulpen. Het neemt alles even hard onder handen...

Kranten

Deze methode werkt juist beter voor grotere stukken grond. Het vraagt even werk, maar dan heb je er wel een tijd plezier van. Haal eerst al het gegroeide onkruid weg en leg vervolgens een laagje kranten neer. Hier kun je weer aarde of compost overheen strooien. Door de krant krijgt het nieuw groeiende onkruid geen lucht en zonlicht, waardoor het zich niet verder kan ontwikkelen. Het krantenpapier zal uiteindelijk op een natuurlijke manier worden afgebroken.

Bron | realsimple.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden