null Beeld

Last van motten in huis? Zo herken, voorkom en bestrijd je ze

Als je een mot door de kamer ziet vliegen, weet je waarschijnlijk wel hoe laat het is. Toch zijn het niet de motten die zorgen voor die kleine gaatjes in je kleding, maar heb je dat te danken aan mottenlarven. Met dit trucje kom je erachter of je last hebt van de larven van motten en zo bestrijd je de beestjes. 

Zo maak je van je kledingkast voortaan geen luilekkerland meer voor de motten.

Last van motten in huis

Je kunt controleren of je kleermotten - en dan met name de larven hiervan - in huis hebt door een wit vel papier neer te leggen onderin je kast. Zit het papier onder de korrels en tunnelvormige spinsels? Dan heb je helaas last van motten in huis. Mottenlarven zijn maar ongeveer 1 centimeter lang, hebben een wit lichaam en een bruine kop. Ze spinnen zich in in cocons die maar 8 millimeter lang zijn. Dat je motten zo graag in je kledingkast zitten, komt omdat ze hun eitjes het liefst op een donkere, rustige plek leggen. Zie je spinsels op je kleding, is het verkleurd, ruikt het muf of zie je kleine witte stipjes? Ook dan heb je te maken met motteneitjes of -larven.

Motten voorkomen

Als je wilt voorkomen dat de motten hun intrek nemen in jouw huis, en dan vooral in jouw kledingkast, zorg dan dat je deze regelmatig uitmest. Motten houden niet van licht, gestoord worden en schone kleren. Laat dus af en toe wat (zon)licht je kast in komen, maak de planken regelmatig schoon en leg alleen schone was in de kast. Vuil en viezigheid op je kleding zijn een bron van voedingsstoffen voor mottenlarven. Hang je kleding niet te dicht op elkaar, zodat de beestjes zich hier niet in kunnen verstoppen. Heb je een zomer- en wintergarderobe? Was dan eerst je kleding voordat je het voor langere tijd opbergt en doe dit in een zak die je goed kunt afsluiten. Vergeet ook je tapijt niet regelmatig te stofzuigen, dit is namelijk een fijne verstopplek voor de larven.

Motten verjagen

Heb je toch last van motten in huis? Dan kun je deze het beste verjagen met etherische oliën uit cederhout. Ook de geur van vlierbloesem, kamfer en lavendel zijn geen favoriet bij motten. Leg zakjes met dit geurtje tussen je kleding. Maak je kasten goed schoon met azijn en water, om te voorkomen dat de motten hier eitjes leggen.

Lees ook: Handig: dít kun je allemaal doen met schoonmaakazijn

Lokdoosje

Je kunt de motten ook lokken met een kartonnen doosje en een plukje onbehandelde wol. Maak in het doosje gaatjes van ongeveer 2 centimeter en ververs de wol na enkele weken. Zo zullen de motten hun eitjes hier leggen in plaats van tussen jouw schone kleding.

Kleding schoonmaken

Is je kleding toch slachtoffer geworden van de mottenlarven? Was deze dan het liefst op 60 graden of klop de stof goed uit en hang deze langere tijd in de zon. Je kunt je kleding ook voor vier dagen op -20 graden in de vriezer leggen om de achtergebleven eitjes en larven weg te krijgen. Heb je eitjes in je wollen kleding? Dan kun je dit het beste laten stomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu Centraal, Beestjes kwijt

Beeld | iStock

Margriet 36 ligt in de winkel! Met daarin de uitslag van de grote Margriet-seksenquête (en smeuïge bekentenissen), een interview met Simone van der Vlugt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden