null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je de deur van de wasmachine beter open of dicht doen als je ‘m niet gebruikt?

Laat jij de deur van de wasmachine altijd open staan als je de was eruit hebt gehaald of doe je ‘m standaard dicht als je ‘m even niet gebruikt? Het lijkt misschien niet zo belangrijk, en toch is het een echt beter dan het ander. We leggen het je uit. 

En ook voor het doseerbakje van de wasmachine geldt: doe je ‘m open of laat je 'm dicht?

De deur van de wasmachine open of dicht doen

Je denkt er misschien niet eens over na, maar het is echt beter voor je wasmachine om de deur een klein beetje open te laten staan, in plaats van helemaal dicht te doen. Dat komt omdat het vocht na de wasbeurt dan beter kan ontsnappen. Zeker als er nog een klein beetje water is achtergebleven in de wasmachine, kan dat als snel voor muffe geurtjes zorgen. Niet zo lekker als je de vuile was weer fris wilt krijgen.

Schimmel en vuil

Toch is de stank niet het grootste probleem. Als je de deur van de wasmachine dicht doet in plaats van open, dan ligt schimmel en vuil op de loer. Veel mensen moeten vanwege de ophoping en uitschot van vuil de afdichting van hun wasmachine op den duur laten vervangen. Zonde, want als je simpelweg de deur voortaan op een kiertje zet is de kans op dit soort problemen een stuk kleiner. Wacht minimaal een paar uur na het wassen, voordat je de deur van de wasmachine weer dicht doet. Of laat hem standaard open staan.

Lees ook: Klopt de tijd op de wasmachine bij jou ook nooit? Híer komt dat door

Het doseerbakje

Naast de deur van de wasmachine is het ook verstandig om het doseerbakje van het apparaat open te zetten na het wassen. Hierdoor heeft het vocht in de wasmachine nog een manier om weg te trekken. Daarnaast helpt dit ook om het eventuele achtergebleven water in het ladesysteem te laten verdampen. Het is verstandig om om de paar maanden het laatje grondig schoon te maken en de restjes wasmiddel goed te verwijderen, om vuil en schimmel te voorkomen.

Deur open bij schone was

Heb je een was gedraaid, maar heb je geen tijd om de boel meteen op te hangen? Vaak is de natte was na vier tot vijf uur wachten in de trommel alweer toe aan een nieuwe beurt, omdat het begint te stinken. Dat komt door de groei van bacteriën en schimmels in de natte, schone was. Daarom raadt Radar aan om in dat geval ook de deur van de wasmachine alvast open te zetten. Hierdoor kunnen de bacteriën en schimmels zich minder snel voortplanten.

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden