Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je champignons nou wel of niet wassen met water?

Champignons zitten vaak onder de zwarte puntjes in het doosje. Het liefst wil je ze onder de kraan houden om schoon te maken. Maar is het wel zo verstandig om champignons te wassen met water?

Het is er bij veel mensen namelijk ingestampt: champignons en paddenstoelen hoor je niet te wassen.

Borstelen

En daarom is de speciale champignonborstel in het leven geroepen. Met het zachte borsteltje borstel je met een paar vegen de champignon schoon. Maar wanneer er op elke champignon vuil zit, duurt het borstelen wel erg lang. Daarom zou je ze het liefst onderdompelen in water, maar van water zouden ze immers hun smaak verliezen. Maar klopt dit eigenlijk wel? En wat gebeurt er als je de champignons met water wast?

Lees ook

7x zo gezond zijn paddenstoelen

Water

Een champignon bestaat van zichzelf al zo'n tachtig tot negentig procent uit water. Daarnaast neemt de paddenstoel heel snel water op en verliest daardoor direct zijn smaak. Maar, volgens sommige voedselexperts klopt dit niet helemaal. Kenji Lopez Alt van Serious Eats, foodgoeroe Harold McGee in zijn boek Curious Cook, en het gerenommeerde tijdschrift Cook’s Illustrated hebben uitgebreid onderzoek gedaan. Lopez Alt ontdekte dat een champignon voor slechts twee procent van zijn eigen gewicht aan water opneemt. Dus wanneer je de champignon ongeveer vijftien tot dertig seconden in de pan laat bakken, is dit water alweer verdampt. Het zou volgens hem dan ook geen probleem zijn om de champignons met water te deppen, voordat ze de pan in gaan.

Snelheid

Het is wel belangrijk om de snelheid erin te houden bij het wassen van de champignons. Maak ze op het laatste moment schoon, vlak voordat ze de pan in gaan. Als je de champignons te lang laat liggen, dan kunnen ze slijmerig worden. Dus mochten de champignons erg vies uit de verpakking komen, even afspoelen onder stromend water kan dus geen kwaad.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Favorflav.com

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden