Jeukende ogen lente tips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Jeukende ogen in de lente? Dít zijn de do’s en dont’s

Bij jeukende ogen in de lente denk je waarschijnlijk al snel aan hooikoorts, maar er zijn nog meer allergieën en oorzaken die voor oogklachten kunnen zorgen. Daarom hebben we een paar handige tips op een rijtje gezet én leggen we uit wat je volgens experts rond dit seizoen juist niet moet doen.

En dít is wanneer je wel naar de dokter moet bij oogklachten.

Jeukende ogen in de lente

Hooikoorts, maar ook andere allergieën kunnen in de lente de kop op steken, waardoor je meer last hebt van jeukende ogen. Daarnaast kan een overgroei aan bacteriën die rond je wimpers en oogleden leven ook voor vervelende kriebelende klachten zorgen. In de meeste gevallen zijn jeukende of geïrriteerde ogen makkelijk met (kalmerende) oogdruppels of een medicijn tegen je allergie te behandelen, maar als je daarnaast nog andere klachten hebt, zoals gezwollen, rode, pijnlijke ogen of wazig zicht, dan is het wel verstandig om de huisarts hiernaar te laten kijken. Dit zou mogelijk kunnen wijzen op een ontsteking van je ooglidrand of een ooginfectie.

Heb je alleen jeukende ogen in de lente en helpen de kalmerende oogdruppels niet voldoende? Dan hebben we nog een paar andere tips op een rijtje gezet.

1. Een koud washandje

Allereerst is een simpele oplossing om bij jeukende ogen een koud washandje op je gesloten ogen te leggen. Dit verhelpt tijdelijk de klachten. Daarnaast kun je een nat washandje ook gebruiken om je ogen regelmatig schoon te maken.

2. De juiste huidverzorging rond je ogen

Gebruik je een oogcrème? Neem die dan eens grondig onder de loep als je gevoelig bent voor allergieën, specifiek rond je ogen. Aan Well + Good legt dermatoloog Audrey Kunin uit dat je het beste een product kunt gebruiken dat niet alleen dermatologisch getest en goedgekeurd is, maar ook door oogartsen is gecontroleerd. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een product hypoallergeen is, zodat de kans veel kleiner is dat je last krijgt van uitslag en irritatie rond je ogen.

3. Vermijd geurstoffen

Heerlijk als je verzorgingsproducten lekker ruiken, maar je doet de huid rond je ogen er waarschijnlijk een minder groot plezier mee. Allergoloog Purvi Parikh legt aan Well + Good uit dat alles met geur en ingrediënten waar je mogelijk gevoelig voor bent het beste kunt vermijden. Dermatoloog Kunin voegt daar aan toe dat geur- en kleurstoffen de belangrijkste oorzaak zijn van contactdermatitis, een allergische huidreactie. Doordat je ogen vanwege seizoensgebonden allergieën in de lente mogelijk al geïrriteerd zijn, kun je in deze periode sneller een reactie krijgen op dit soort ingrediënten in verzorgingsproducten.

4. Draag daglezen

Zeker als je last hebt van hooikoorts, kan het helpen om in de lente daglenzen te dragen om jeukende ogen zoveel mogelijk te voorkomen. Je lenzen werken als een soort kleine sponsjes, waardoor kan het stuifmeel makkelijker binnen kan dringen en een allergische reactie kan veroorzaken. Door in deze periode daglenzen te dragen, weet je zeker dat je elke dag schone, frisse lenzen in doet zonder stuifmeel.

En of je nou daglenzen of maandlenzen draagt, zorg altijd dat je je handen heel goed wast voordat je ze in je oog aanbrengt. Zo verklein je de kans op jeukende, geïrriteerde of branderige ogen zoveel mogelijk.

5. Wimpers en oogleden schoonhouden

Niet alleen tijdens het allergieseizoen, maar ook de rest van het jaar, is het belangrijk om je oogleden en wimpers goed schoon te houden. Zeker als je wel eens wimperextensions of nepwimpers draagt. Als je ooglid- en wimperhygiëne niet goed op orde is, kunnen zich hier schadelijke bacteriën nestelen waardoor je last kunt krijgen van je ogen. Dit resulteert niet alleen in jeukende ogen, maar kan bijvoorbeeld ook leiden tot een infectie. Dermatoloog Kunin raadt aan om een hypochloorzuurspray te gebruiken. Dat doodt de bacteriën en gisten rond je oogleden en wimpers.

6. Je bed regelmatiger verschonen

Als laatste kan het ook helpen om je bed regelmatiger te verschonen. Zo houd je in de lente niet alleen de pollen zoveel mogelijk uit de slaapkamer, maar maak je de kans op allergische klachten door bijvoorbeeld huisstofmijt ook kleiner. En probeer de ramen en deuren ook zoveel mogelijk gesloten te houden, om allergieën buiten de slaapkamerdeur te houden.

Bron | Well + Good, Oogziekenhuis, 123Lens, Hooikoorts

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden