Was verkleurd tips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is je was verkleurd? Zó krijgt het de originele kleur weer terug

Per ongeluk een rode onderbroek mee gewassen met je witte was? Dan is de kans groot dat al je wasgoed en roze uitkomt. Of is er een wit T-shirt in de zwarte was beland en is ‘ie er grauw en grijs uitgekomen? Als je was eenmaal verkleurd is, dan lijkt het misschien een onmogelijke klus om de originele kleur weer terug te krijgen. Maar niet getreurd: we hebben een paar handige tips op een rijtje gezet.

Van de witte tot de bonte was: zó krijgt alles weer de juiste kleur.

Originele kleur van verkleurde was terugkrijgen

Als je was verkleurd is in de wasmachine, dan is het allereerst belangrijk om je was er direct uit te halen als het programma klaar is. Hoe langer je de natte was in de trommel laat zitten, hoe groter de kans dat verschillende kleuren op elkaar afgeven. Stop de was vervolgens nooit in de droger, want dan kan de verkleuring permanent worden. Ook is het verstandig om je verkleurde was niet eerst te laten drogen, maar meteen aan de slag te gaan om de originele kleur weer terug te krijgen. Dat doe je voor verschillende verkleuringen met de onderstaande tips.

Verkleurde witte was

Is je witte was verkleurd en wil je het weer terug naar de originele kraakwitte kleur krijgen? Dat kan met de volgende methodes. Controleer wel de wasvoorschriften van het kledingstuk en/of probeer eerst op een onopvallend stukje van de stof uit of het kledingstuk de behandelmethode aankan.

1. Citroensap

Heb je slechts één of een paar kledingstukken die verkleurd zijn? Dan kun je met een beetje citroensap de stof weer wit krijgen. Voeg een half tot heel glas citroensap aan een emmer lauwwarm water toe en laat de kledingstukken hier een nacht in weken. Spoel het daarna goed uit.

2. Azijn

Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen. Let wel op: azijn kan elastiek aantasten, pas dus op bij kledingstukken met dit materiaal.

3. Bleek

Een efficiënte, maar agressievere methode is om bleek (geen chloorbleekmiddel) te gebruiken. Voeg per liter koud water 15 milliliter bleek toe. Gebruik nooit meer dan dat, want dan kunnen er bleek vlekken in je kleding komen. Laat verkleurde kledingstukken die tegen bleek kunnen maximaal 30 minuten in het mengsel weken en roer af en toe door het water. Daarna spoel je de kledingstukken met koud water af en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Hang de kleding daarna op om aan de lucht te drogen.

4. Soda

Een veel mildere oplossing is om een beetje soda aan een emmer lauwwarm water toe te voegen en je was hier ongeveer een dag in te laten weken. Daarna laat je het opnieuw meedraaien in de wasmachine en wederom aan de lucht drogen.

5. Bruis- of vaatwastablet

Om je witte was weer kraakwit te krijgen kun je ook een bruistablet voor een kunstgebit of een vaatwasblokje gebruiken. Je kunt het bruistablet het beste aan een emmer met water toevoegen en een kledingstuk hier een paar uur in laten weken. Het vaatwasblokje kun je het beste aan de wasmachinetrommel toevoegen en je was opnieuw laten draaien als het nog nat is.

6. Bleken door de zon

De zon heeft ook een blekend effect. Hierdoor kun je witte was die grauw is geworden in de zomer het beste buiten laten drogen (en gekleurde kleding dus juist niet). Haal het wel op tijd weer binnen, want wit wasgoed dat te lang in de zon hangt kan geel worden.

7. Ontkleuringsmiddel

Als laatste bestaat er ook nog speciaal ontkleuringsmiddel. Dit is de meest krachtige methode, maar zorgt er wel voor dat alle kleurstoffen uit de stof worden verwijderd. Doe dit dus niet bij witte kledingstukken waar bijvoorbeeld ook nog een gekleurd logo op zit. Was het verkleurde wasgoed volgens de gebruiksaanwijzing van het ontkleuringsmiddel en je witte was komt er weer spierwit uit.

Lees ook: Zó voorkom je witte en zwarte strepen op wasgoed

Verkleurde bonte was

Ook de bonte was kan verkleuren. Gelukkig zijn daar ook een paar handige methodes voor:

1. Nog een rondje in de wasmachine

Het kan in sommige gevallen helpen om je verkleurde bonte was nog een rondje mee te laten draaien in de wasmachine. In dit geval kun je het beste waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel gebruiken. Mocht je wasgoed nou door één bepaald gekleurd kledingstuk verkleurd zijn, dan kun je deze het beste verwijderen voordat je de trommel opnieuw laat draaien.

2. Kleurvanger

Er bestaan ook speciale kleurvanger-doekjes, die tijdens het wassen de kleurstoffen opvangen. Hierdoor voorkom je dat stoffen die veel kleurstoffen afgeven de rest van de was verkleuren.

3. Ontkleuringsmiddel

Daarnaast zijn er ook ontkleuringsmiddelen die speciaal voor de (doorgelopen) bonte was zijn bedoeld. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Let goed op dat je een ontkleuringsmiddel voor bonte was koopt, aangezien ontkleuringsmiddel voor witte was echt alle kleur uit de stof verwijdert.

4. Kleurechte bleek

Je kunt ook kleurechte bleek, ook wel bekend als chloorvrije bleek, gebruiken om verkleuring te verwijderen. Probeer eerst op een onopvallende plek op je wasgoed uit of de stof hier tegen kan. Als dit het geval is, kun je je wasgoed het beste 8 uur in een mengsel van water en kleurechte bleek laten weken. Spoel de was daarna uit en was het opnieuw in de wasmachine.

5. Textielverf

Een laatste redmiddel om je bonte was weer mooi te krijgen, is door textielverf te gebruiken. Hierdoor krijgt je kleding weer een rijkere kleur, als of het net nieuw is. Volg altijd de verpakking van de textielverf voor het beste resultaat.

Bron | MaxVandaag, WikiHow, Oma Weet Raad
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden