Is de vaat afwassen in water met veel schuim schoner? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is de vaat afwassen in water met veel schuim schoner?

Ben je net lekker bezig met afwassen, is de laag schuim van het afwasmiddel verdwenen. De kans is groot dat je een nieuw sopje maakt, omdat de vaat dan minder schoon wordt. Maar is dat ook echt zo?

Nou, dat zit zo.

Hoe ontstaat schuim?

Allereerst is het goed om te weten hoe schuim precies ontstaat. Schuim bestaat uit heel veel luchtbelletjes, die ontstaan als je water en lucht met ‘geweld’ in aanraking brengt, bijvoorbeeld door het openzetten van de kraan of door met je arm door het water te bewegen. Die luchtbelletjes hebben maar een heel dun waterlaagje om zich heen en knappen snel. Om dat te voorkomen, heb je afwasmiddel nodig. Dat bestaat namelijk voor een kwart uit surfactanten. Die zorgen er niet alleen voor dat je servies lekker schoon wordt, maar versterken ook dat dunne beschermlaagje om de luchtbelletjes. Al die luchtbelletjes in de gootsteen of afwasteil knappen dus niet langer kapot, maar vormen een dikke laag schuim. Precies wat je nodig hebt voor het afwassen van de vaat.

Lees ook:
Wat is zuiniger: afwassen met de hand of met de vaatwasser?

Is afwassen met veel schuim schoner?

Maar dan is de vraag: worden borden en kopjes ook echt schoner in water met veel schuim? Zo’n dikke laag schuim vóelt misschien een stuk schoner, maar dat is het eigenlijk niet. ‘Schuimvorming is op zijn best een indicatie dat er nog voldoende vrije surfactanten in het water zitten’, vertelt Wesley Browne, hoogleraar moleculaire chemie aan Quest. Dus nee, je vaat wordt niet schoner van alleen schuim, maar natuurlijk wél van afwasmiddel.

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden