Margriet logo
Indruk maken bij museumbezoek? Met déze tips word je een echte kunstkenner Beeld Vrije Academie
Beeld Vrije Academie

Indruk maken bij museumbezoek? Met déze tips word je een echte kunstkenner

Er zijn verschillende redenen om naar kunst te kijken. De één kijkt er naar om iets moois te ervaren, terwijl de ander juist graag meer over de kunstenaar zou leren. Maar hoe kun je nou betekenis geven aan bijvoorbeeld een schilderij? We delen een aantal tips om schilderijen te interpreteren op een laagdrempelige manier.

Margriet samen met Vrije Academie

Zo leer je kunst nog meer te waarderen en word je een echte kunstkenner!

Bewustwording

Een schilderij kun je mooi of juist niet mooi vinden, maar het gaat eigenlijk veel dieper dan dat. Vrije Academie-directeur Peter van Duinen vertelt dat het meer om bewustwording draait. “Wat je vindt, ben je zelf: je oordeel zegt vooral iets over jou. Het is juist interessant om te onderzoeken waarom en wanneer de kunstenaar het maakte, het verhaal erachter.” Peter geeft collegereeksen over kunstgeschiedenis van de oudheid tot nu. Hij laat je nieuwe verbanden zien en vertelt interessante verhalen over makers én opdrachtgevers.

Tijdens de reeks colleges vertelt hij veel over hoe je als een echte kunstkenner naar schilderijen kunt kijken. We geven je met vier tips een tipje van de sluier:

1. Groot of klein schilderij

De grootte van het schilderij zegt véél meer dan je waarschijnlijk denkt. Peter legt uit dat het formaat van een schilderij veel vertelt over de herkomst, de functie ervan en hoe belangrijk het was. “Kun je het schilderij onder je armen meenemen? Dan is het gemaakt voor de handel en werd het verhandeld op jaarmarkten en in cafés. Past het niet onder je arm? Dan is het stuk in opdracht gemaakt.”

2. Zwarte kleding

In de Gouden Eeuw kon je zien aan een kunstwerk of de afgebeelde mensen rijk waren. Vrije Academie-directeur Peter: “Als je je liet portretteren, kon je eigenlijk al laten zien dat je rijk was. Het kostte namelijk erg veel geld om je door een kunstenaar te laten afbeelden.” Liet iemand zich afbeelden met zwarte kleding en witte kragen? Dan spatte de rijkdom echt van het schilderij af. “Ondanks dat zwart toen ook in de mode was, wilden de mensen die geportretteerd werden wel laten zien hoe rijk ze waren. Ze droegen daarom hun mooiste zwarte of donkerpaarse kleding met witte - door personeel gestreken - kragen.”

3. Dier in schilderij

Een dier in een schilderij staat voor veel meer dan een lievelingsdier of huisdier. Peter: “Symboliek is in de 17de eeuw erg gebruikelijk geweest. Mensen moesten het namelijk met beeld doen, omdat ze veel minder lazen dan nu. Zo zijn honden op veel schilderijen weergegeven op genrestukken uit de 17de eeuw. Het dier heeft in die tijd een symbolische betekenis en verwijst naar huwelijkstrouw of waakzaamheid. Lege vogelkooien op schilderijen uit die periode zijn een motief voor gevangen liefde. Het feit dat een vogelkooi leeg is, kan in verband worden gebracht met het verliezen van de maagdelijkheid van de vrouw.”

4. Goed kijken naar kunst

Je kunt volgens Peter veel afleiden uit wat je ziet in een schilderij. “Ligt er bijvoorbeeld een mooi kleed op tafel, staan er veel meubels in de ruimte, hangt er kunst aan de muur? Natuurlijk weet je niet alles, maar het is leuk om er over na te denken. Er ontstaat een conversatie over de aangename duisterheid van de schilderijen.”

iPad Vrije Academie Beeld Vrije Academie
Beeld Vrije Academie

In de collegereeks leer je veel over kunstenaars, zodat je weet waarom hij of zij iets gemaakt heeft op de manier waarop je het nu kunt zien. Je leert verbanden zien en kunt stijlen herkennen aan de hand van spannende verhalen. “Zodra je dan een museum bezoekt, krijg je aandacht voor wat je ziet. Je gaat op zoek naar symbolen, thema’s of verhalen. Misschien moet er wel een diepere betekenis worden ontrafeld. Als je meer weet, blijken er verborgen boodschappen in schilderijen te zitten en kun je het beter begrijpen.”

Leren

Wil je leuke dingen leren over de kunstgeschiedenis, verbanden leren zien en stijlen herkennen? Dat kan gewoon thuis online: live voor €199 i.p.v. €264 óf on-demand voor €149. Boek tót 23 januari. Ga voor meer informatie naar vrijeacademie.nl.

Bron | Vrije Academie

Commerciële redactieVrije Academie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden