In de waterkoker of de pan? Dit is hoe je water het best (en goedkoopst) kunt koken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In de waterkoker of de pan? Dit is hoe je water het best (en goedkoopst) kunt koken

Water koken is voor allerlei verschillende gerechten nodig. Voor je pasta, rijst of een heerlijk eitje bijvoorbeeld. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Kies je beter voor de waterkoker of een pannetje op het fornuis?

Water kookt bij 100 graden Celsius, maar er zijn allerlei verschillende manieren om je water op die temperatuur te krijgen. En iedere manier verbruikt een andere hoeveelheid stroom om uiteindelijk op die gewenste 100 graden te komen. Maar zeker in tijden waarin je wilt besparen, kan het handig zijn om uit te zoeken, wat de voordeligste manier om water te koken is. Met deksel of zonder deksel? In de pan of in de waterkoker?

Gebruik de deksel

Een eerste tip om geld te besparen tijdens het koken van water, is door een deksel te gebruiken. Een waterkoker heeft altijd een deksel, dus zorg ervoor dat deze er goed op zit. Op die manier kan er geen warmte ontsnappen en duurt het minder lang voordat het opgewarmd is. Ook in de pan gaat het sneller als je er een deksel op doet. Het stoom blijft namelijk in de ketel of pan, waardoor de energie niet ontsnapt en je water sneller kookt.

Water koken met een waterkoker

Om te kijken wat de goedkoopste optie is om water te koken, kun je het best kijken naar het apparaat. Bij een waterkoker kan er bijvoorbeeld al een behoorlijk verschil tussen verschillende apparaten zijn. Hiervoor kijk je naar het wattage. Hoe hoger de hoeveelheid watt, hoe meer energie het apparaat per seconde verbruikt. Maar tegelijkertijd kookt een waterkoker van 2200 watt het water sneller dan een waterkoker van 1700 watt.

Ook is er nog een verschil in het verwarmingselement. Dit element zie je als je de waterkoker opendoet. Zie je een verwarmingselement zitten? Dan heb je een ‘open verwarmingselement'. Maar er zijn ook waterkokers waarbij dit verstopt zit in de bodem. Die laatste heeft iets meer tijd nodig om het water op te warmen en zal dus iets meer stroom verbruiken. Maar het grootste voordeel van waterkokers in het algemeen, is het feit dat ze heel efficiënt zijn. Het grootste gedeelte van de warmte komt meteen bij het water terecht en het apparaat gaat uit zodra het water op temperatuur is. Scheelt ook weer geld!

Water koken in de pan

Het grootste nadeel van water koken in de pan, is de hoeveelheid warmte die verloren gaat. Veel van de restwarmte komt langs je pannetje omhoog. Het kost dan ook meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan in de waterkoker. En het gaat niet automatisch uit, waardoor je daar ook onnodig energie verliest.

Waterkoker of pan?

Dat blijft de hamvraag. En het antwoord is misschien niet helemaal bevredigend. Milieu Centraal geeft namelijk aan dat het niet zo veel uitmaakt welk apparaat je gebruikt. Het belangrijkste is dat je niet te veel verwarmt. Heb je een halve liter nodig, verwarm er dan dus niet twee.

Een ei koken

Denk je nu: ik wil dat ene eitje liever niet meer in de pan bereiden? Dan kun je een waterkoker als alternatief gebruiken. Klinkt misschien gek, maar het kan echt. Leg het aantal eieren dat je wilt (en wat past, vul hem niet voor meer dan de helft) in de waterkoker. Doe er water in en zorg dat dit tot ongeveer 2,5 centimeter boven de eieren staat. Zet de waterkoker aan en haal de eieren eruit als het water gekookt is. Laat ze schrikken door ze in ijskoud water te leggen, hiervoor kun je eventueel ijsklontjes gebruiken. Tada! Je zachtgekookte eitjes zijn klaar. Heb je liever een hardgekookte variant? Laat ze dan nog ongeveer 15 minuten in de waterkoker zitten, voordat je ze in koud water legt.

Wel zijn er een aantal dingen om op te letten. Je waterkoker moet goed schoon zijn als je er een eitje in wilt bereiden. In de meeste waterkokers komt kalkaanslag, maar dit is met eieren niet zo'n pretje. Deze bacteriën hechten zich namelijk aan het ei.

Bron | Max Vandaag, Quest, Wikihow

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden