Thermometer geeft warm weer aan. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Houd je hoofd koel: 10x dit kun je het beste doen om af te koelen

Met de tropische temperaturen in het vooruitzicht is het belangrijk om genoeg water te drinken en goed gehydrateerd te blijven. Maar wat kun je doen om flauwte door hitte te voorkomen? Deze tien tips helpen je koel te blijven wanneer je geen airconditioner in huis hebt.

1. Gordijnen dicht

Houd de gordijnen gedurende de hele zonnige dag gesloten en doe ze pas ’s avonds open wanneer je de ramen open wil zetten. Zet - als dat mogelijk is - de ramen zo ver mogelijk open en eventueel een ventilator aan voor een lekkere bries in huis.

2. IJs, ijs en nog meer ijs!

Vul de vriezer met ijsklontjes en vul het glas eerst helemaal met klontjes, voordat je water of een verfrissend drankje inschenkt. Doe dit ook met de waterbak van je huisdier!

3. Sprayen met water

Vul een plantenspuit (of andere lege sprayflacon) met koud water en spray het wanneer je verkoeling nodig hebt. Diana Uljé is huisarts-assistent van Medisch Centrum Sint Anna en tipt: “Spuit in de nek en op het hoofd. Dit zijn de plekken die vooral verkoeling nodig hebben.”

4. Drinken is belangrijker dan eten

Genoeg blijven drinken is op warme dagen belangrijker dan eten, dus blijf hydrateren en drink ten minste twee liter water per dag. Om water frisser te laten smaken kun je verse munt, limoen of citroen toevoegen. Wanneer het lichaam door langdurige blootstelling aan hitte de warmte niet meer door middel van transpiratie kwijt kan, spreekt men van een hitteberoerte. Vaak komt het voor bij jonge kinderen of ouderen die te weinig water hebben gedronken, maar ook marathonlopers kunnen een hitteberoerte krijgen door de combinatie van fysieke inspanning en langdurige warmte.

5. Handdoek in de vriezer

Maak een handdoek of washand nat met koud water, stop deze in een plastic zak en leg ‘m in de vriezer. Wanneer je het even te warm krijgt kun je ook hiermee het hoofd en de nek mee afkoelen.

6. Handdoek om af te koelen in bed

Haal een grote handdoek in een plastic tas uit de vriezer voor het slapen gaan. Leg de tas met koele handdoek onder het hoofdkussen. Uljé: “Zorg in ieder geval dat je het hoofd niet direct op de kou legt, maar dat er een kussensloop of kussen tussen zit.”

7. Pas goed op elkaar én jezelf

Herken de signalen van een hitteberoerte, zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid, en zorg direct voor verkoeling van de oksels. Uljé: “Gebruik hiervoor de ijsklontjes of koude handdoeken. In de oksels zitten de lymfe- en zweetklieren en via deze plek komt de kou sneller in de bloedbaan terecht.”

8. Zonnebrandcrème smeren

Smeer op een tropische dag met een zonnebrandcrème met factor 50 en draag luchtige, lichte stoffen. Met een hoed, pet en zonnebril houd je de zon uit het gezicht, zodat deze koel blijft. Probeer zoveel mogelijk uit het directe zonlicht te blijven.

9. Drink sportdrank, water, thee of bouillon

Wanneer je als volwassene uitgedroogd bent, drink dan water of een sportdrank. Ook een kop thee of bouillon werken goed. Diana: “In bouillon zit zout wat het vocht in het lichaam vast houdt.” Drink in ieder geval geen cola. De hoeveelheid suiker in cola of vruchtensap kan er namelijk voor zorgen dat water niet door het lichaam wordt opgenomen, maar in de darm vastgehouden wordt. De kans op uitdroging is dan groter.

10. Drink niet té veel koffie

Koffie en thee kun je gerust meetellen bij de twee liter vocht die je op een dag moet drinken. Drink alleen niet té veel koffie. Uljé: “Door veel koffie te drinken moet je meer plassen, waardoor je weer meer vocht verliest.” Zorg in ieder geval dat je weinig tot geen alcohol drinkt, omdat alcohol juist vocht aan het lichaam onttrekt. Of kies ervoor om naast elk glas alcohol een glas water te drinken.

Enith OostlanderGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden