null Beeld

Houd de (cyber)dief! Zó maak je veilig gebruik van internet

Virussen, ransomware, phishing, identiteitsdiefstal – cybercrime neemt allerlei vormen aan. Hoe wapen je je ertegen?

Er komt aardig wat kijken bij veilig internetten. Maar gelukkig zijn de stappen die je moet nemen niet al te ingewikkeld. Stijn Jaspers, webredacteur van veiliginternetten.nl (een gezamenlijk initiatief van de overheid en het bedrijfsleven), weet hoe je zo veilig mogelijk gebruikmaakt van internet.

Wat zijn de belangrijkste zaken waarop je moet letten?

“Ten eerste is het belangrijk om altijd de updates uit te voeren, of je nu een computer, tablet of smartphone hebt. Als Windows bijvoorbeeld een update aanbiedt, is het goed om die meteen te installeren. Zo ben je beveiligd tegen de laatste dreigingen, zoals virussen. Hackers maken namelijk gebruik van kwetsbaarheden in software om die te verspreiden. Door een update worden die kwetsbaarheden verholpen. Het is daarnaast belangrijk om je browser en hulpprogramma’s up-to-date te houden. Geeft Internet Explorer of Safari dus aan dat er een update is, voer die dan uit. Zorg daarbij natuurlijk dat er een goede, betaalde virusscanner op je computer zit en houd ook die up-to-date. Ten tweede is het maken van back-ups heel belangrijk. Als je dan toch wordt getroffen door een virus, heb je je bestanden nog. Je wilt natuurlijk niet je foto’s voor altijd kwijtraken, of je klantenbestanden. Maak de back-ups wel op een externe harde schijf en koppel die los van je computer als de back-up is voltooid.”

Je hoort veel over phishingmails, nepmails waarmee criminelen virussen sturen of proberen informatie te ontfutselen. Hoe moet je daarmee omgaan?

“Dat is het derde punt dat van belang is: leer phishingmails herkennen. Kijk goed of een e-mail van een betrouwbare afzender komt en klik nooit zomaar op een link of bijlage in een e-mail. Dan kan een virus zich op je computer installeren.”

Kunnen goedgekozen wachtwoorden bescherming bieden tegen cybercriminaliteit?

“Jazeker, dat is het vierde punt waarop je moet letten. Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat nog steeds veel mensen een wachtwoord gebruiken als ‘welkom123’ of ‘qwerty’. Dat maakt het voor criminelen wel heel makkelijk. Kies sterke wachtwoorden met een combinatie van cijfers, letters en tekens. Gebruik geen voor de hand liggende woorden en woordcombinaties en niet voor alles hetzelfde wachtwoord. Als iemand dan het wachtwoord van je e-mailaccount heeft achterhaald, kan diegene ook op andere websites inloggen waarvoor je dat wachtwoord hebt ingesteld.”

Dan moet je wel een hoop onthouden.

“Ja, dat kan ik ook niet. Ik gebruik een wachtwoordmanager, dat is een manier om al je wachtwoorden veilig op te slaan. Je hoeft dan maar één wachtwoord te onthouden om bij al je andere wachtwoorden te kunnen. Als je al deze zaken doet: altijd updates uitvoeren, een goede virusscanner installeren, back-ups maken, phishingmails leren herkennen en sterke wachtwoorden instellen, dan ben je al heel goed beschermd.”

Wat als cybercriminelen nieuwe manieren bedenken om mensen op te lichten?

“Kijk regelmatig op veiliginternetten.nl. Of meld je aan voor de nieuwsbrief of volg ons op Twitter of Facebook. Daar word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van internetveiligheid. Zodra er iets aan de hand is, plaatsen we hier informatie. Zoals laatst over een aanval met ransomware, waarmee criminelen in veel Europese landen computerbestanden blokkeerden. Op de site geven we dan aan hoe je je kunt beschermen en wat je moet doen als het je toch overkomt.”

Shop voorzichtig

Online winkelen is lekker makkelijk maar kan ook link zijn. Je kunt slachtoffer worden van nepwebwinkels en andere vormen van oplichting. Zo voorkom je dat:

  1. Wees alert als er iets wordt aangeboden dat een stuk goedkoper is dan elders. Te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.
  2. Let goed op de naam van de website als je iets wilt kopen. Een adres als actie.dixons.nl is niet in orde, dixons.nl wel.
  3. Is de site professioneel en uitgebreid? Staan er zaken op als retourafhandeling en contactinformatie?
  4. Kijk op vergelijkingssites als vergelijk.nl, beslist.nl en kieskeurig.nl of de site een aanzienlijk aantal positieve recensies heeft.
  5. Controleer als je creditcardgegevens en dergelijke gaat verzenden of je dat via een beveiligde verbinding doet. Dan moet er https:// in de adresbalk staan (http:// is niet voldoende).
  6. Check op politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html of de politie meldingen heeft gekregen over de webwinkel of handelaar waarmee je te maken hebt.
  7. Nog meer weten? Op politie.nl/themas/internetoplichting.html staat een uitgebreide lijst met zaken waarop je kunt letten bij online winkelen.

Tekst | Iris Vandemoortele

Foto | iStock

Dit is een gedeelte uit het dossier Houd de (cyber)dief! uit Margriet 2017-39. Lees het hele dossier via Blendle of bestel editie 39 na via magazine.nl.

Ook interessant om te lezen

Op zoek naar (nieuwe) vriendinnen?

Ben je op zoek naar (nieuwe) vriendinnen? Bezoek dan Margriet Vriendinnen, een ontmoetingsplek waar je nieuwe vriendinnen kunt leren kennen bij jou in de buurt. Op Margriet Vriendinnen vind je veel lokale en regionale vriendinnengroepen waarin leden evenementen organiseren en ideeën en inspiratie delen. Word eenvoudig lid van groepen die jou aanspreken en maak nieuwe vriendinnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden