null Beeld

Hoeveel wasmiddel gebruik je bij een halfvolle trommel?

Op de meeste verpakkingen van wasmiddelen staat wel een doseeradvies voor als je meer kilo's wasgoed wilt wassen, maar voor minder ontbreekt het vaak. Dus hoeveel wasmiddel is nodig bij een halve wastrommel? 

Je zou denken: de helft. Een halve trommel betekent ook vijftig procent minder wasmiddel. Maar die logica gaat in dit geval niet op.

Een kwart minder wasmiddel nodig bij een halve wastrommel

Volgens de Consumentenbond is het een goed uitgangspunt om een kwart tot maximaal een derde minder wasmiddel te gebruiken bij een halfvolle trommel. Je kunt hierbij afgaan op de hoeveelheid wasmiddel die op de verpakking bij 'zacht' of 'gemiddeld hard water' wordt aanbevolen (en daar vervolgens dus een kwart tot een derde minder van nemen). Volgens de Consumentenbond is in Nederland bijna nergens sprake van echt hard water.

Giet je 'voor de zekerheid' een extra scheutje wasmiddel in het doseerbakje van de wasmachine? Zonde, aldus de Consumentenbond. Het voegt niets toe, je wasje komt echt niet schoner uit de machine.

Vlekkenmiddel nodig bij flinke vetvlekken

Het is en blijft trouwens beter om met een volle trommel te wassen – en op lagere temperaturen. Hiermee spaar je niet alleen het milieu, maar ook je kleren. Handig om te weten: uit een test van de Consumentenbond blijkt dat goede wasmiddelen bijna even goed wassen op 30 graden als op 40 graden. Bij flinke vetvlekken is het wel verstandig om ze altijd voor te behandelen met een vlekkenmiddel. Anders krijgt zelfs het beste wasmiddel ze niet uit je kleding.

Bron | Consumentenbond

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden