null Beeld

Hoe veilig is jouw wachtwoord?

- In samenwerking met KPN -

Is jouw wachtwoord nog steeds je achternaam gecombineerd met een belangrijk jaartal, of de naam van je man of kind? En gebruik je die uit handigheid en gemak bijna overal online? Dan is jouw wachtwoord niet zo veilig als je misschien dacht, en wel hier om...

Oké, overal een ander wachtwoord voor dus. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want zie ze maar eens allemaal te onthouden. Met deze twee handige tips lukt het je wel!

Geen wachtwoord, maar een wachtzin

Met een korte zin combineer je gemakkelijk hoofdletters, getallen en leestekens in één. Het is een super makkelijk te onthouden en stiekem nog best leuk om te bedenken ook. IkFietsZo123NaarHuis! bijvoorbeeld, of HeeftJan2katten? Heel handig én veilig, want een wachtwoord van minimaal 12 tekens is al 80 miljoen (!) keer veiliger dan een wachtwoord met maar 8 tekens.

Slim leestekens gebruiken

Probeer altijd een of meerdere leestekens te gebruiken. Vaak is dat ook verplicht. In je wachtwoordzin kun je bepaalde letters vervangen door leestekens die erop lijken. Gebruik voor de S een dollarteken ($), voor de E een euroteken (€), voor de A een apenstaartje (@), voor de O en cijfer nul (0) of twee haakjes () en voor de I een uitroepteken (!).

Wachtwoordmanager

Breng je veel tijd online door en moet je dus tientallen wachtwoorden of -zinnen onthouden? Dan kan een wachtwoordmanager je helpen. Meestal in de vorm van een handige app, die je wachtwoorden versleuteld opslaat. Je vult jouw gebruikersnaam in en automatisch wordt het juiste wachtwoord aangeboden. Een aantal voorbeeld die goed beoordeeld worden zijn KeePass, 1Password, Dashlane en LastPass.

Helemaal zorgeloos online

Helaas zijn verschillende wachtwoorden niet het enige om helemaal veilig online te kunnen. Wil je echt zorgeloos surfen? Installeer dan KPN Veilig. Dit zit gratis in het KPN-pakket voor internet thuis en biedt verschillende functies, zoals anti virus en 'veilig browsen en bankieren'. Het enige waar jij je na installatie nog mee bezig hoeft te houden, is leuke wachtwoord zinnen bedenken. HebJijErAl3Bedacht? ;)

null Beeld
Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden