Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe je vriendelijk bedankt voor een uitnodiging in tijden van corona

Bruiloften, verjaardagen, etentjes, kerstborrels: misschien heb je er in tijden van corona geen trek in en wil je ze afzeggen. Zeker nu de coronamaatregelen weer aangescherpt zijn en de kerstdagen eraan komen. Maar hoe sla je uitnodigingen netjes af?

Deze tips van etiquette-experts helpen je wellicht.

De etiquette voor afzeggen in tijden van corona

Het is niet makkelijk om uitnodiging op een vriendelijke manier af te zeggen wanneer je vrienden de coronaregels wat minder strict opvolgen dan jij doet. Nog even een korte reminder van de regels die passen bij de huidige lockdown: je mag twee personen van buiten je huishouden thuis ontvangen, zolang je anderhalve meter afstand houdt. Tijdens de kerstdagen wordt dit iets verhoogd naar drie gasten per dag.

1. Stel vragen aan de gastheer of -vrouw

Twijfel je of je naar een (kerst)etentje bij iemand thuis gaat in verband met het coronavirus? Bel de gastheer of -vrouw op of stuur hem of haar een berichtje. "Ik wil graag naar je etentje komen, maar ik ben bang dat ik ziek word en m'n familie besmet." Baseer je keuze vervolgens op feiten. Vraag hoeveel mensen uitgenodigd zijn, of het feestje binnen of buiten het huis wordt gehouden, hoe er voldoende afstand gehouden kan worden en naar andere details. Misschien is er goed over nagedacht, dus geef ze wel dan wel de kans om dit ook duidelijk te maken. Zeg vervolgens dat je erover na gaat denken en het bijvoorbeeld de dag erop laat weten.

2. Wacht niet te lang met afmelden

Heb je de beslissing gemaakt, laat dit dan snel weten aan de andere persoon. Dit is vooral belangrijk als het om iets formeels gaat waarvoor veel zaken geregeld moeten worden, zoals een bruiloft of uitvaart. Doe dit ook als je eerder hebt gezegd dat je wel komt. Hoe langer je wacht met je definitieve antwoord, hoe lastiger je het de andere persoon maakt en des te groter de teleurstelling zal zijn.

3. Wees eerlijk

Hoewel iemand het vast jammer zal vinden dat je niet komt, wordt eerlijkheid wel gewaardeerd. Zeg gewoon eerlijk dat je je er vanwege corona niet lekker bij voelt om naar de bruiloft/verjaardag/borrel/kerstdiner te komen en daarom wilt afzeggen. Bijvoorbeeld: "Ik weet dat ik eerder heb aangegeven dat ik wel kom, maar met de huidige pandemie, omstandigheden en regels ben ik van gedachten veranderd. Helaas kom ik niet, maar in gedachten ben ik er wel bij!"

4. Houd het kort

Eerlijkheid duurt het langst, maar je kunt je reactie misschien het best zo bondig mogelijk houden. Bedank vriendelijk voor de uitnodiging, maar leg kort uit dat je een andere afspraak hebt, je onverwacht naar familie moet of dat je extra voorzichtig bent (in verband met een familielid dat binnen een risicogroep valt). Maak ook duidelijk dat je er absoluut bij zou zijn als we niet in een pandemie zouden zitten, of wanneer de huidige lockdownregels niet zouden gelden.

5. Ga geen discussie aan

Misschien vinden sommige mensen het maar overdreven dat je niet komt en dat corona je reden van afzeggen is. Probeer hier niet al te veel op in te gaan. Voorkom een discussie: "Ik respecteer jouw mening en ik zou het waarderen als jij die van mij ook respecteert. Ik kies er nu eenmaal voor om extra voorzichtig te zijn. Hopelijk begrijp je dat." Of spring over op de volgende tip:

6. Stel iets anders voor om te doen

Dat je liever niet naar een verjaardag of etentje gaat waar andere personen (buiten je huishouden) bij zijn, betekent niet dat je helemaal geen sociaal leven wilt hebben. Zeg bijvoorbeeld dat je graag samen een hapje wilt eten, maar dan wel op veilige afstand en waarbij de lockdownregels gevolgd worden. Of stel voor een afspraak te plannen na 20 januari, wanneer de regels wellicht versoepeld worden en het aantal besmettingen hopelijk lager ligt.

Een andere optie is om de gastheer- of vrouw bij jou thuis uit te nodigen, als je je daar comfortabel bij voelt. Zo kun je zelf de tafelindeling maken met voldoende afstand, weet je precies hoeveel gasten er komen en of je hiermee geen regels overtreedt. Wil je helemaal coronaproof afspreken, dan kun je ook samen dineren via videobellen.

Lees ook:

Belangrijke grafiek: met déze activiteiten loop je het hoogste risico op besmetting

7. Stuur een cadeautje

Sla je een uitnodiging voor een verjaardag, bruiloft, kraamvisite, kerstbezoek of andere gelegenheid af, dan kun je natuurlijk wel altijd alsnog een cadeautje sturen. Een bos bloemen, flesje drank, ballon of ander cadeautje is zó besteld en verstuurd. En de ontvanger zal je ondanks je afwezigheid heel dankbaar zijn! Een mooi gebaar, toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden