Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Híerdoor moet je de wasmachine één keer per maand op 90 graden laten draaien

Stinkt je wasmachine of wordt je wasgoed niet meer goed schoon? Dan is het waarschijnlijk tijd om de wasmachine eens flink onder handen te nemen. Maar naast het grondig schoonmaken is er ook een simpel trucje om je wasmachine nog langer fris mee te laten gaan: zet ‘m één keer per maand op 90 graden aan. 

Dat scheelt je weer een hoop boenen en poetsen.

Minder warm wassen

Komt je was de laatste tijd niet meer zo fris uit de trommel of stinkt je wasmachine? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met ‘vetluis’. Dit is een micro-organismen dat groeit op restjes wasmiddel en vuil in de wasmachine. We wassen tegenwoordig steeds meer op lagere temperaturen wassen, wat beter is voor je portemonnee, het milieu en je kleding, maar daar wordt je wasmachine iets minder vrolijk van. Door op lage temperatuur en met minder water te wassen krijgt vetluis namelijk meer kans om zich te verspreiden. Hierdoor kan je wasmachine en de was gaan stinken en kunnen er bruine of zwarte vlekken op je wasgoed ontstaan.

De wasmachine op 90 graden schoonmaken

Gelukkig is de oplossing tegen vetluis en daarmee een stinkende wasmachine en vies wasgoed heel simpel. Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken. Voor het schoonmaken van de wasmachine kun je het best een beetje waspoeder voor witte was gebruiken en wat (oud) wasgoed in de trommel op 90 graden mee te laten draaien om ‘m goed schoon te vegen. Het witte waspoeder bevat zuurstofbleekmiddel wat micro-organismen tegengaat.

Lees ook: Klopt de tijd op de wasmachine bij jou ook nooit? Híer komt dat door

Extra spoelen

Een andere tip is om de optie ‘extra spoelen’ te kiezen bij je wasprogramma, als dit op je wasmachine zit. Aan het einde van een wasbeurt wordt dan meer water gebruikt om het vuil en wasmiddel uit de trommel weg te spoelen.

Bron | Libelle, Consumentenbond

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden