Hier moet je op letten als je warm eten in de koelkast wilt bewaren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hier moet je op letten als je warm eten in de koelkast wilt bewaren

Vaak blijft er na een maaltijd nog genoeg over om de restjes van je eten te bewaren in de koelkast voor de volgende dag. Ideaal om de volgende dag op te warmen voor de lunch of het avondeten. Er is alleen een nadeel: als je de maaltijd niet genoeg af laat koelen voordat je deze in de koelkast zet, kan het zorgen voor flink wat (gezondheids)nadelen.

Koelkast warmt op

Als je niet zoveel tijd hebt dan kan het zijn dat je snel even de restjes die nog niet helemaal afgekoeld zijn in de koelkast zet, maar dat is helemaal niet zo goed. Je koelkast warmt er namelijk van op en daardoor kan het eten sneller bederven. “Het is niet zo dat een pan met warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat je van al het voedsel in de koelkast ziek kunt worden, maar de kans op bederving neemt wel toe”, laat Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid, weten. “Wanneer je warme of hete voeding in de koelkast steekt, neemt de warmte in de hele koelkast toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo mee op”, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Salmonella en listeria

“Warm eten verdampt ook nog, waardoor er condens ontstaat in de koelkast”, gaat Van der Vossen verder. Denk maar eens aan sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zoals salmonella en listeria. “Aan veel producten kan je zien, ruiken of proeven dat ze niet meer goed zijn, maar sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn niet waar te nemen.”

Lees ook: Zo maak je je koelkast écht goed schoon

Tips om eten te bewaren

Afkoelen op kamertemperatuur

“Wij adviseren om het eten te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden warm eten kan dat een tijdje duren”, zegt Van der Vossen. Om het afkoelen te versnellen kan je de restjes in een tupperware bakje doen en deze in een emmer met koud water zetten. Je kunt het eten ook even in de kelder of buiten zetten, als het koud genoeg is.

Voedsel afdekken

Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit. Er is ook nog een andere reden waarom je je voedsel goed moet afdekken, zegt Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen. “Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar.”

Lees ook: Is je koelkast wel koud genoeg? Dít is de beste temperatuur

In de vriezer

Het is veel beter om voedsel in de vriezer te bewaren. “In een losse diepvries is de temperatuur doorgaans -18 graden celsius. Over het algemeen is dat een stuk veiliger, want er is geen bacteriegroei bij zo’n lage temperatuur. Toch is ook hier het advies om er geen warme dingen in te zetten, alleen al voor de duurzaamheid. Het kost dan veel energie om het apparaat koel te houden”, aldus Zwietering.

Koelkast schoonmaken

Wat sowieso handig is om bacteriën te voorkomen is het regelmatig schoonmaken van je koelkast. Het is sowieso hygiënisch en anders wordt het een feest voor bacteriën. Zo doe je dat.

Bron | HLN
Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden