null Beeld

Hier moet je op letten als je eieren koopt in de supermarkt

Vrije-uitloopeieren, scharreleieren en biologische eieren. Bruine of witte. Groot, medium of klein. De keuze tussen eieren in de supermarkt is tegenwoordig erg uitgebreid. We vertellen je waar je op moet letten wanneer je een doosje wil kopen.  

Zo leer je de labels en keurmerken op je eierdoos te ontcijferen.

Verschil tussen eieren in de supermarkt

Rondom het onderwerp eieren doemen vaak veel vragen op. Hoeveel eieren mag je eten en wat is nou eigenlijk het verschil tussen bruine en witte eieren? En wat betekenen al die termen en labels nou eigenlijk op die eierdoos? Sta je in de supermarkt voor het schap met eieren dan kan het verschil tussen de verschillende soorten best lastig zijn.

Heb je een doosje met een omega 3-label? Dan houdt dat in dat de kippen lijnzaad hebben gegeten, wat ze op natuurlijke wijze omzetten in omega 3. Daardoor hebben deze eieren extra voedingswaarde. Overigens zegt de kleur van de dooier ook niks over de voedingswaarde, dit heeft alleen te maken met of een kip bijvoorbeeld mais of tarwe te eten krijgt.

Lees ook: Waarom er geen kleine eierdozen meer in de supermarkt te vinden zijn

De eicode ontcijferen

Maar er is nog meer: naast verschillende maten en labels staat er op eieren in Nederlandse supermarkten ook een zogeheten eicode. Dat staat voor de leefomstandigheden van de kip. Want hoewel scharreleieren misschien best goed klinken, mogen deze kippen niet lekker buiten los rondscharrelen. Vandaar dus die eicode, waarbij geldt: hoe lager de code, hoe beter. Een eicode bestaat in Nederland uit de combinatie van 10 cijfers en letters, waarbij het eerste cijfer staat voor de leefomstandigheden van de kip. Bijvoorbeeld: 2-NL-7365460. Dat staat dus voor code 2, scharreleieren, Nederlandse eieren en het laatste getal is de code voor het pluimveebedrijf.

Code 0: biologische eieren

Heb je een doos eieren waar de code met 0 begint? Dan heb je biologische eieren waarbij kippen de meeste ruimte krijgen. Alle kippen hebben buiten minimaal 4 vierkante meter loopruimte en binnen 1 vierkante meter met zeven andere kippen. Ook krijgen de kippen biologisch kippenvoer.

Code 1: vrije-uitloopeieren

Kippen van vrije-uitloopeieren mogen ook buiten vrij rondscharrelen, maar hebben daarbij minder ruimte dan biologische kippen. Binnen delen de kippen een ruimte van 1 vierkante meter met negen andere kippen.

Code 2: scharreleieren

De kippen die scharreleieren produceren hebben binnen ook 1 vierkante meter te delen met zeven andere kippen. Echter mogen deze kippen nooit naar buiten, maar scharrelen rond in een schuur.

Code 3: kooieieren

Eieren met code 3 zul je in de supermarkt niet meer tegenkomen. Dit is sinds 2000 namelijk niet toegestaan. Toch kun je deze nog wel vinden op markten en in winkels die niet aangesloten zijn bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Dit soort kippen worden ook wel legbatterijen genoemd aangezien ze in een kooitje leven van zo’n 1 A4, nooit naar buiten mogen en waarbij een deel van hun snavel wordt weggebrand.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24Kitchen, Het Voedingscentrum

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden