null Beeld

Het perfecte ei? Probeer ‘m eens te stomen

Krijg jij dat eitje ook nooit helemaal perfect gekookt zoals je zou willen? Net iets te zacht en dan weer veel te hard? Of breekt 'ie al in de pan, hoe voorzichtig je 'm er ook in legt? Eieren koken is zo makkelijk nog niet. Probeer daarom eens om je ei te stomen.

Dit zou dé oplossing moeten zijn voor dat perfect ‘gekookte’ eitje.

Ei stomen

Door je ei te stomen heb je het stoomproces beter in de hand dan wanneer je ‘m kookt. Door het stomen gaart je ei veel gelijkmatiger dan wanneer het door je borrelende pannetje heen en weer wordt geslingerd. Daarnaast zorgt het stomen er ook nog eens voor dat je je eitje makkelijker kunt pellen.

Maar je moet er wel iets meer geduld voor hebben. Een zachtgekookt ei stomen duurt ongeveer zes minuten, halfzacht tien minuten en een hardgekookt ei moet je twaalf minuten laten stomen. Natuurlijk hangt dit een beetje af van de grootte van het ei, want hoe groter, hoe langer de stoomtijd.

Stoomtechniek

Niet iedereen heeft in zijn standaard keukenuitrusting een eierstomer staan, maar niet getreurd: ook een stoommand werkt net zo goed. Breng in een pan een laagje water van ongeveer 2,5 centimeter aan de kook en zet vervolgens op de pan een stoommand met de eieren erin. Plaats de deksel op je stoommand en stomen maar. De hete lucht zorgt ervoor dat je eieren perfect en gelijkmatig gestoomd worden. Laat vervolgens je eieren net als bij het koken nog even schrikken in koud water, en pellen maar. Door je ei voortaan te stomen voorkom je ook meteen dat ‘ie al tijdens het koken in de pan barst en verspil je ook nog eens een stuk minder water.

Lees ook: Wat is gezonder: een hard- of zachtgekookt ei?

Kookwater van de eieren

Kook je toch liever je eieren op de ‘klassieke’ manier in de pan? Gooi het overige kookwater van je eieren dan niet weg. Laat het even op kamertemperatuur komen en giet het vervolgens bij je planten. De calcium uit de eierschalen komt tijdens het koken in het water terecht en daar zijn planten dol op. Hierdoor blijft de aarde voor de planten op de juiste pH-waarde, waardoor het meer voedingsstoffen op kan nemen. En daar profiteert je plant vervolgens weer van.

Bron | 24Kitchen, Het Laatste Nieuws, Apartement Theraphy

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden