null Beeld

Hangende zonnebloemen? Zo gaan ze veel langer mee

Met een fleurige bos zonnebloemen haal je het zonnetje net wat meer in huis. Hartstikke vrolijk, maar eenmaal thuis verandert het opgewekte gele boeketje zonnebloemen al snel in een treurig hangende bos. Zo haal je voortaan meer uit je zonnebloemen.

Zo ben je niet alleen de hangende zonnebloemen voor, maar kun je ze ook redden als ze er wat somber bij staan.

De tips voor mooie zonnebloemen

Om het meeste uit zonnebloemen te halen, en te zorgen dat ze niet veranderen in hangende exemplaren, is het belangrijk om de stelen goed schuin af te snijden. Zorg daarnaast dat je de bloemen niet te diep in het water zet en dat de bladeren niet in de vaas zitten. Je kunt de bladeren die wel in de vaas komen het best verwijderen. Anders kunnen de bacteriën zich sneller verspreiden, waardoor zonnebloemen niet alleen sneller gaan hangen, maar ook eerder gaan rotten. Voeg aan het water snijbloemvoeding of een klein beetje chloor toe om ze extra lang mooi te houden.

Hangende zonnebloemen redden

Is het kwaad al geschied? Dan hoef je de hangende zonnebloemen niet meteen in de groenbak te gooien. Je kunt ze namelijk nog redden door wat (kokend) heet water in de vaas te doen. Je zult zien dat ze hierdoor weer rechtop gaan staan.

Lees ook: Waarom je altijd een bos bloemen op tafel moet hebben staan

Zonnebloemen zaaien

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag en zonnebloemen zaaien. Deze staan rond juli en augustus in bloei. Als je gaat zaaien zorg dan dat je kuiltjes maakt van één tot twee centimeter diep en zorg dat de zaadjes ongeveer twintig centimeter uit elkaar liggen. Zonnebloemen groeien het best op zandgrond en houden niet van hele vochtige grond. Je hoeft ze dus niet veel water te geven. Wanneer de gezaaide zonnebloemen gaan hangen, is dit een teken dat ze meer water nodig hebben. Daarnaast kunnen de bloemen erg hoog worden. Daarom kan het handig zijn om een stevige stok naast de zonnebloemen te zetten, zodat ze niet knakken. Als laatste zijn slakken dol op zonnebloembladeren. Om ze te weren kun je zout strooien. Als de zonnebloemen in een pot staan kun je een beetje vaseline om de rand smeren, zodat de slakken niet bij de bladeren kunnen komen.

Tijd om te oogsten

Wil je de zelf gezaaide zonnebloemen oogsten om in een vaas te zetten? Knip dan de bloemen af als ze bijna opengaan. En houdt dan de bovenstaande verzorgingstips aan om zoveel mogelijk uit je vrolijke bos te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Seasons, Tijd voor je tuin

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden