schroeiplekken strijkijzer verwijderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Handig: zó verwijder je schroeiplekken van het strijken

Ben je in gedachte verzonken aan het strijken, laat je net iets te lang het strijkijzer op je kledingstuk staan. Herkenbaar? Geen zorgen. Het overkomt de beste én we hebben de oplossing om schroeiplekken van het strijken weer uit je wasgoed te krijgen.

Van schuurpapier tot citroensap: we delen een paar handige tips.

Schroeiplekken van het strijken

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook als het op je wasgoed aankomt. Gelukkig hoef je je favoriete kledingstuk niet meteen weg te gooien als je het strijkijzer op een iets te hoog standje hebt staan dan de stof kan hebben of als je ‘m te lang op je wasgoed hebt gezet. Als je er snel bij bent en met een beetje geluk, kun je de schroeiplekken van het strijken wegkrijgen door het kledingstuk in een bak met ijswater te weken. Hiervoor kun je het best een bak met water en ijsblokjes vullen.

Andersom kun je de schroeiplek ook met warm water behandelen. Dit zorgt ervoor dat het andere stoffen beter kan opnemen en het verwijdert de loszittende deeltjes. Vervolgens kun je de plek het beste met wasmiddel behandelen. Gebruik hiervoor vloeibaar wasmiddel of meng eerst wat waspoeder met water tot een papje. Laat dit even goed intrekken voor je het kledingstuk opnieuw wast, om de plek te laten verdwijnen.

Citroensap

Werken de bovenstaande tips niet? Dan kun je de plek ook met een beetje citroensap behandelen. Leg het kledingstuk vervolgens in de zon. De combinatie van citroen en zonlicht zorgt voor een bleek-effect, waardoor de schroeiplek verdwijnt. Dit werkt wel het beste met wit wasgoed. Donkere en bonte was kunnen verkleuren.

Witte azijn

Je kunt de schroeiplek ook behandelen met een beetje witte azijn. Spoel dit vervolgens af met koud water en blijf deze stappen herhalen tot de plek weg is.

Ammoniak en waterstofperoxide

Werken witte azijn en citroensap ook niet? Dan is het tijd voor zwaarder geschut. Meng een beetje ammoniak en waterstofperoxide met elkaar en smeer een kleine hoeveelheid op de plek. Laat dit afhankelijk van hoe snel de schroeiplek vervaagt een paar minuutjes tot maximaal een paar uur intrekken.

Bleekmiddel

Zijn de schroeiplekken wel minder geworden door de bovenstaande tips, maar nog niet helemaal weg? Dan kun je ook voorzichtig met een beetje bleekmiddel proberen de vlek weg te krijgen. Controleer wel goed of de stof hier tegen kan. Bij niet-kleurvaste kledingstukken, zijde, wol en mohair kun je dit beter niet proberen. Heb je een kledingstuk dat wel tegen bleek kan? Meng dan één tot twee dopjes bleekmiddel met vier liter water en laat je wasgoed hier een kwartier in weken. Blijf tussendoor het mengsel roeren. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine en laat het vervolgens het liefst in de zon drogen.

Uit wol schuren

Heb je een kledingstuk van wol? Dan zullen de bovenstaande tips niet werken of niet veel goeds doen voor de stof. In dit geval kun je de vlek het beste heel voorzichtig proberen weg te schrapen of schuren met een nagelvijl, schuurpapier of borsteltje.

Je kunt deze techniek ook bij andere stoffen gebruiken als niks anders werkt, maar daarbij loop je wel het risico dat je een gat in het wasgoed maakt. Wees daarom heel voorzichtig.

Schroeiplekken door het strijken in satijn

Heb je met het strijkijzer schroeiplekken in satijn gemaakt? Dan wordt het heel lastig om dit er nog uit te krijgen. Je kunt het voorzichtig met peroxide proberen op te lossen, maar pas op dat je de stof daarmee niet beschadigt. Leg de stof vervolgens in de zon te drogen voor het beste resultaat.

Bron | MaxVandaag, WikiHow

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden