null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Handig: zo onthoud je (nieuwe) namen beter

Heeft iemand net gezegd hoe-ie heet en ben je die naam nu alweer vergeten? Geen paniek. Niet iedereen is geboren met het talent om bij kennismaking meteen namen te onthouden. Het is gewoon een trucje dat je niet zo goed beheerst. Gelukkig zijn er een paar wetenschappelijk verantwoorde tips die je kunnen helpen.

Als je bent vergeten hoe iemand heet, wil dat helemaal niet zeggen dat je diegene saai of oninteressant vindt. Onze hersenen hebben gewoon moeite met het onthouden van bepaalde namen. Dat geldt het meest voor namen die fonetisch op elkaar lijken. Zo kunnen we Lisa makkelijk verwarren met Lizet. Ook twee mensen die qua uiterlijk veel op elkaar lijken, kunnen voor een kleine storing in ons geheugen zorgen, waardoor we hun namen makkelijk verwisselen. Daarnaast hebben we in grote groepen moeite met het onthouden van namen.

Bedenk een associatie

Uit onderzoek van de Britse Universiteit van Lancaster en Hull blijkt dat het kan helpen om bij een kennismaking een connectie te maken tussen de persoon en informatie die je makkelijk kunt onthouden. Iemand lijkt bijvoorbeeld op een zanger die je goed vindt of heeft dezelfde voornaam als een bekende acteur. Je kunt de naam ook proberen te onthouden door die te associëren met andere informatie over die persoon. Denk aan hun functie, hobby’s of karaktereigenschappen en zoek een overeenkomst. Bijvoorbeeld in de beginletter.

De kunst van het herhalen

Volgens wetenschappers Darryl Harris en Janice Kay van de eveneens Britse Universiteit van Exeter kunnen we een naam beter onthouden als die persoon veel voor ons betekent. Ook helpt het als de naam en/of persoon uniek zijn in ons geheugen. De naam van je baas of van die ene knappe acteur vergeet je dus niet zo snel.

Maar wanneer je veertig nieuwe collega’s ontmoet, kunnen die natuurlijk niet meteen allemaal een even grote indruk op je maken. Bovendien ben je op je eerste werkdag vaak ook wat gespannen. Allemaal redenen waarom die namen het ene oor in en het andere weer uitgaan. Wil je zo veel mogelijk namen onthouden wanneer je nieuwe mensen ontmoet? Dan helpt het om aan elke naam bewust een betekenis te geven. Dus Louise heeft sprankelende blauwe ogen. Of Bernard draagt een bril. Wat ook helpt, is om de naam meteen na het voorstellen voor jezelf te herhalen. Doe dit ook weer na een paar minuten en blijf dit de eerste ochtend of middag om de zoveel tijd doen.

Combineren

Door zowel de naam te herhalen als een associatie te verzinnen, is de kans vijftig procent groter dat je een naam onthoudt. Dat concludeerden de Britse onderzoekers na hun studie. De onderzoekers denken dat het gebruik van meerdere strategieën in je hersenen leidt tot meer verbindingen met de herinnering. Dat zou ervoor zorgen dat je de naam makkelijker kunt opdiepen uit je geheugen.

Bron| hln.be

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden