Gezondheidsverklaring voor je rijbewijs nodig? Zo voorkom je oplichting door nepmails Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gezondheidsverklaring voor je rijbewijs nodig? Zo voorkom je oplichting door nepmails

Om een rijbewijs te halen en houden is het belangrijk dat je gezond genoeg bent. Daarom heeft het CBR een gezondheidsverklaring die iedere bestuurder in moet vullen. Maar criminelen spelen hier ook op in en sturen nepmails om je te helpen bij het kopen van zo’n verklaring.

Als je een nepmail ontvangt om je Gezondheidsverklaring in te vullen, laten criminelen je betalen om doorgelinkt te worden naar het CBR. Eenmaal hier moet je nogmaals betalen voor de echte Gezondheidsverklaring. Je betaalt dus twee keer, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig zou zijn.

Oplichting

De eerste berichten over deze vorm van oplichting zijn al wat ouder. In 2021 kwamen er bijvoorbeeld meldingen binnen met klachten over een misleidende website. Nadat deze door het CBR gesommeerd werd, is de website offline gehaald. Maar dit betekent natuurlijk niet dat criminelen het niet nogmaals proberen. Waakzaam blijven is dus altijd verstandig.

De oplichting zag er als volgt uit: je krijgt een mail waarin staat dat je een Gezondheidsverklaring kunt kopen. Maar in plaats van betalen voor die verklaring, betaalden klanten om doorgelinkt te worden naar de website van het CBR. Een slimme oplichtingstruc. Want de oplichters hebben het geld binnen en zelf zit je met de gebakken peren omdat je nogmaals moet betalen. En dan komt het totaalbedrag twee keer zo hoog uit.

Oplichting met Gezondheidsverklaring voor rijbewijs voorkomen

Als je weet dat je een Gezondheidsverklaring nodig hebt, vanwege medische redenen of omdat je ouder dan 75 bent, moet je alert blijven. De Gezondheidsverklaring kun je online indienen en alleen op de website van het CBR: Mijn CBR. Hiervoor ga je naar de website www.cbr.nl. Op die website zie je het kopje “Direct regelen”. Hier kun je op de link klikken om de Gezondheidsverklaring in te vullen.

Denk je: die technologie is niet zo mijn ding, ik vul het liever op papier in? Dat kan ook. Hiervoor kun je in de webshop van het CBR een papieren Gezondheidsverklaring kopen. Hiervoor ga je naar pgv.cbr.nl. Daar zie je het kopje “Direct Gezondheidsverklaring bestellen”. Klik hieronder op de situatie die voor jou van toepassing is. De papieren versie is ook verkrijgbaar op het gemeentehuis.

Bron | CBR

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden