Gehoorapparaat kiezen tips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gehoorapparaat nodig? Zó maak je de juiste keuze

Heb je een gehoorapparaat nodig? Dan kan de keuze nogal overweldigend zijn. Er bestaan namelijk meer dan 1500 varianten. Van toestellen in je oor tot er achter en van een simpel model tot de nieuwste snufjes: we leggen je uit waar je op moet letten als je een gehoorapparaat uit gaat kiezen.

Wanneer is het tijd voor een hoortoestel?

Misschien heb je het lang willen vermijden, maar slechthorendheid is helaas niet te stoppen. Je merkt het bijvoorbeeld aan dat je mensen niet meer goed kunt verstaan in rumoerige situaties, maar later ook op rustigere gelegenheden. Of het volume van je telefoon, televisie of radio moet bijvoorbeeld steeds verder omhoog.

Je kunt slechthorendheid lang blijven compenseren, soms zelfs zonder dat je dat bewust door hebt, maar daardoor gaat luisteren steeds meer moeite en energie kosten. Daarom kan een gehoorapparaat het leven een stuk prettiger maken. Aan Plus vertelt Niek Versfeld, audioloog en klinisch fysicus bij het Amsterdam UMC, dat één op de drie 65-plussers met een gehoorprobleem kampt. Ben je 67 jaar of jonger en heb je last van slechthorendheid? Ga dan eerst naar de huisarts om te bepalen welke vervolgstappen er nodig zijn. Ben je ouder dan 67 jaar? Dan kun je direct naar de audicien. Door middel van een vragenlijst en gehoortest kan daar worden bepaald hoe groot de gehoorbeperking is.

Waar moet je op letten bij uitkiezen van een gehoorapparaat?

Of je nou naar een speciaalzaak of landelijke keten gaat, let erop dat de winkel het keurmerk StAr (Stichting Audicienregister) heeft. Op www.audicienregister.nl vind je een overzicht van winkels met dit keurmerk. Maar er is meer om op te letten, we hebben hieronder een paar punten op een rijtje gezet.

In of achter je oor?

Heb je een winkel gevonden? Dan is het tijd voor de volgende vraag: wil je een gehoortoestel in of achter je oor? Volgens Versfeld kiezen de meeste mensen voor een hoortoestel achter het oor. Aan Plus adviseert hij dit ook bij gehoorverlies in hoge tonen, zoals bij ouderdomsslechthorendheid het geval is. Een toestel achter het oor sluit je gehoorgang niet af, waardoor het geluid dat je nog wel hoort niet wordt geblokkeerd. Zo’n hoortoestel voegt in dit geval alleen die hoge tonen die je minder hoort weer toe.

Een toestel ín het oor valt minder op, maar laat ook bijna geen ruimte over voor geluid om erlangs te gaan. Daarnaast kan het een afgesloten gevoel geven of zorgen dat je eigen stem vervelend klinkt. Verder kan het ook leiden tot overmatig oorsmeer, irritatie of broeien. Dat is zowel voor je oor als voor het toestel niet goed.

Nieuwste technologieën en snufjes

Wil jij het liefst een van de nieuwste hoortoestellen? Let dan wel goed op of dit vergoed wordt. Sommige nieuwe hoortoestellen hebben allerlei handige snufjes, waardoor je ‘m bijvoorbeeld met je smartphone of televisie kunt verbinden, of met eigen-stemherkenning of locatieherkenning. Dat zijn leuke extraatjes, maar daarvan is het niet altijd aangetoond dat je iemand beter kunt verstaan dan met een toestel dat al langer op de markt is.

Daarnaast is het vooral heel belangrijk dat je gehoorapparaat goed is ingesteld voor het beste resultaat. En als laatste is de pasvorm heel belangrijk. Zorg dat het toestel niet irriteert, zodat je ‘m zonder problemen dagelijks kunt dragen.

Maak gebruik van de proefperiode

Je mag een gehoorapparaat tijdens een proefperiode gratis uitproberen. Je hebt ongeveer zes weken nodig om erachter te komen of je toestel goed werkt. Daarom is het belangrijk om het apparaat tijdens de proefperiode zo vaak mogelijk te dragen. Wees niet bang om terug te gaan naar de audicien als je twijfelt. Maar onthoud ook dat het slechts een hulpmiddel blijft. Je gehoor zal ook met een hoortoestel helaas niet meer helemaal teruggaan naar hoe het ooit was, maar het moet het leven wel weer een stuk gemakkelijker maken.

Bron | Plus

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden