Geheugen van je telefoon vol? Zo maak je weer ruimte! Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Geheugen van je telefoon vol? Zo maak je weer ruimte!

Je telefoon heb je bijna altijd bij je en is superhandig om overal foto’s te maken, muziek te luisteren of snel naar huis te bellen. Maar hoe vervelend is het als je ergens staat en de melding ‘opslagruimte vol’ krijgt? Niet is zo frustrerend als eerst van alles te moeten verwijderen, voordat je dat ene kiekje kunt maken. Wij delen daarom handige en vooral ook makkelijke tips om snel geheugen vrij te maken.

Zo heb je binnen de kortste keren weer genoeg geheugen om alsnog leuke foto’s en video’s te kunnen maken.

1. Zoek uit wat veel geheugen gebruikt

Waarschijnlijk staat je telefoon vol met allerlei apps die onbewust heel veel ruimte innemen. Als je je telefoon op wilt schonen, is het dus goed om te kijken waarvoor je al dat geheugen gebruikt. Hoe je dat ziet? Op een Android telefoon open je de app ‘Instellingen’ en klik je op ‘Opslagruimte’. Hier kun je de opslagruimte zien, verdeeld in verschillende categorieën. Zo zie je precies welke categorie veel geheugen inneemt. Op een Samsung-smartphone kun je extra ruimte vrijmaken met de functie Apparaat-onderhoud (ook te vinden in de Instellingen). Heb je een iPhone? Dan ga je naar de app ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Algemeen’ en ‘iPhone-opslag’. Hier zie je precies hoeveel opslagruimte je apps, foto’s, e-mails, berichten en meer in beslag nemen.

2. Verwijder wat je niet nodig hebt

Nu je weet wat veel geheugen gebruikt, kun je gaan opschonen. Zie je bijvoorbeeld dat Whatsapp heel veel opslag gebruikt? Dan kun je naar de app gaan en hier bepaalde chats of foto’s en video's verwijderen. Zijn het vooral spelletjes die veel geheugen innemen, terwijl je ze eigenlijk niet eens speelt? Verwijder er dan een paar. Denk hierbij ook: alle kleine beetjes helpen. Neemt een app weinig ruimte in, maar gebruik je hem ook niet? Verwijderen!

3. Verwijder foto’s en video’s

Als je geheugen vrij wilt maken is het belangrijk om kritisch te zijn. Zeker bij foto’s en video’s zijn we geneigd om heel veel te bewaren. Maar deze nemen een stuk meer geheugen in beslag dan je misschien denkt. Ga eens door je foto’s en video’s heen en verwijder de bestanden waar je eigenlijk niets aan hebt. Sommige telefoons hebben in de galerij ook het mapje ‘Recent verwijderd’. Verwijder de foto’s ook daaruit, want anders nemen ze nog steeds geheugen in beslag.

4. Neem Whatsapp onder de loep

We noemden het bij het tweede punt al even: Whatsapp. Deze app gebruiken we allemaal dagelijks en er komen behalve berichten ook veel foto’s binnen. Onbewust is deze app er één die heel veel ruimte inneemt. Als je in een gesprek bent, kun je op de naam van het contact klikken, waar je vervolgens media, links en documenten ziet. Hier kun je door de foto’s en filmpjes scrollen en ze selectief verwijderen. Zo maak je behoorlijk wat geheugen vrij! Vind je dat te veel werk? Dan kun je natuurlijk ook de hele chat verwijderen.

5. Maak gebruik van een cloud of je computer

Om ruimte te besparen kun je ervoor kiezen om foto’s en video’s te bewaren in de cloud. Dit is een online omgeving, waar je op ieder moment toegang toe hebt. Hoe je dit instelt verschilt per telefoon:

  • Apple: Open de app ‘Instellingen’. Tik bovenaan op je naam, vervolgens op ‘iCloud’ en daarna op ‘Foto’s’. Hier kun je ‘iCloud-foto’s’ inschakelen. Zo worden je foto’s automatisch opgeslagen in de iCloud.
  • Samsung: Open de app ‘Galerij’. Klik rechtsonder op het hamburgericoon (die met de drie liggende streepjes) en tik op ‘Instellingen’. Kies hier voor ‘Cloud synchroniseren’. Heb je dit ingeschakeld? Dan kun je klikken op ‘Ruimte op telefoon vrijmaken’. Je foto’s en video’s worden zo van je telefoon verwijderd en staan in de cloud.
  • Google: Wil je geen gebruikmaken van iCloud of de functies van Samsung, maar gebruik je liever je Google-account? Ook dat kan. Download daarvoor de app Google Foto’s en open deze. Volg hierin de instructies om een back-up te maken en synchronisatie aan te zetten. Heb je dit allemaal gedaan? Dan kun je ook hier weer op je profielfoto klikken en op ‘Ruimte vrijmaken’ tikken om foto’s en video’s te verwijderen van je telefoon.

Geen fan van de cloud? Dan kun je de bestanden ook overzetten naar je computer en zo een back-up maken. Dit kun je doen door je telefoon met de USB-kabel aan de computer aan te sluiten.

6. Maak gebruik van streamingsdiensten

Zet je muziek, podcasts en films nog handmatig op je telefoon? Overweeg dan om over te stappen naar een streamingsdienst. Door de muziek te streamen gebruik je een stuk minder data. Wil je ook offline luisteren of kijken? Dan bieden veel van die diensten ook de mogelijkheid om bestanden tijdelijk te downloaden, zodat je ze ook kunt kijken wanneer je geen WiFi hebt.

Extra geheugen

Merk je nog steeds dat je niet genoeg ruimte hebt? Sommige telefoons hebben de mogelijkheid om een extra opslagkaart toe te voegen. Hierbij gaat het om bepaalde Android-smartphones die een sleuf voor SD-, of NM-kaarten. Je kunt je opslagruimte vaak ook uitbreiden met meer geheugen in de cloud.

Bron | Consumentenbond, Coolblue

Nynke KooyGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden