null Beeld

Geen rijmwonder? Zó schrijf je het perfecte Sinterklaasgedicht

Sommige

mensen schudden het ene na het andere gedicht uit hun mouw, terwijl anderen met

de grootste moeite niet eens op één zin komen. Behoor jij tot deze laatste

groep? En kijk je nu al op tegen het Sinterklaasgedicht dat je moet gaan schrijven?

Dan hebben wij hier een paar handige tips voor je om toch hét perfecte Sinterklaasgedicht op papier te zetten.

Waar te beginnen?

Hoewel het geven en krijgen van cadeaus natuurlijk zo ontzettend leuk is, maakt een Sinterklaasgedicht het vieren van Sinterklaas toch nog even nét iets leuker. Een Sinterklaasgedicht geeft je de kans om iemand even flink te plagen of juist in het zonnetje te zetten. Helaas is niet iedereen een geboren rijmwonder, waardoor het schrijven van een Sinterklaasgedicht soms ook gewoon héél vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel zogeheten ‘rijmmachines’, waarbij je enkel en alleen een woord hoeft in te voeren, waarna je vervolgens allemaal woorden te zien krijgt die daarop rijmen.

Lees ook: Coronaproof Sinterklaasavond vieren? Zo doe je dat

Het gebruiken van een rijmwoordenboek

En dat is niet het enige hulpmiddel dat je kunt gebruiken tijdens het dichten. Veel tekstdichters en liedjesschrijvers zweren namelijk bij een rijmwoordenboek en dan met name de ‘rijmbijbel’ van Jaap Bakker. Dit boek is ideaal voor mensen die hun Sinterklaasgedicht naar een hoger niveau willen tillen. Er staan maar liefst 90.000 woorden in het rijmwoordenboek, waaronder ook plaats-, persoons- en merknamen. Zo lees je bijvoorbeeld dat ‘Calvé’ rijmt op ‘Quai d’Orsay’, ‘Robinson Crusoë’ en ‘Willem II’. Daarnaast staan er ook vaste uitdrukkingen in. Als je bijvoorbeeld wilt rijmen op ‘-op’, dan krijg je ook de suggestie ‘bord voor de kop’, ‘stijgt ten top’ of ‘een schepje erbovenop’.

Tips voor het perfecte Sinterklaasgedicht

  • Neem een bestaand lied of gedicht dat je mooi vindt. Kopieer het rijmschema (aabb enzovoort), het aantal lettergrepen en het metrum en neem dat als basis voor je gedicht.
  • Bedenk van tevoren goed waar het gedicht over moet gaan. Associeer er vervolgens vrij op los, dan vind je vanzelf rijmwoorden die bij het thema passen.
  • Grijp pas naar een rijmwoordenboek als je vastloopt. Zo blijft je gedicht namelijk zo natuurlijk mogelijk.
  • Pas op voor zogeheten ‘rijmdwang’, waarbij je je door het rijm op sleeptouw laat nemen. Maar verwelkom de rijmvondst die het gedicht onverwacht een mooie kant op stuurt.
  • Veel mensen grijpen automatisch naar gepaard rijm (aabb). Maar gebroken rijm (abcb) is eenvoudiger, en zeker zo effectief. En met omarmend rijm (abba) en gekruist rijm (abab) maak je meer indruk.

Artikelen

van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden