null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen postzegels in huis? Zo kun je toch je kerstkaarten versturen

Heb je geen postzegels in huis of wil je liever geen uitstapje maken naar de winkel? Dan biedt PostNL een handig alternatief: een postzegelcode. Hierdoor heb je geen postzegel meer nodig om een kaart te versturen.

Of heb je alleen nog postzegels van een paar jaar geleden gevonden? Die kun je ook nog gebruiken.

Geen postzegels in huis

Aangezien we door het coronavirus zo veel mogelijk thuis moeten blijven, heeft PostNL een handige oplossing om mensen een bezoek aan de winkel te besparen: de postzegelcode. Dit is een code van negen tekens die dient als postzegel. Op de plek waar je normaal je postzegel zou plakken schrijf je de negen tekens. Dit doe je in postzegelvorm, dus in drie rijen van drie tekens onder elkaar. De postzegelcode kun je via de website of de app van PostNL kopen. Ideaal dus voor als je geen postzegels in huis hebt.

Oude postzegels gebruiken

Heb je alle kastjes door gespit en ben je toch nog een velletje oude postzegels tegengekomen? Ook deze kun je meestal gewoon nog gebruiken om je kerstkaarten mee te versturen. Mochten ze heel oud zijn, controleer dan wel of het bedrag er in euro’s op staat; postzegels met guldens zijn namelijk niet geldig. In principe kun je dus zelfs een zegel uit 2005 nog gebruiken, maar let wel op dat je je brief dan goed frankeert, aangezien de tarieven in de loop der jaren wel behoorlijk omhoog zijn gegaan.

Lees ook: Waarom het beter is om je kerstkaarten met de hand te schrijven

Bijplakzegels

Heb je een decemberzegel uit 2005 gevonden, dan zul je moeten bijplakken. In dat jaar was zo’n postzegel namelijk nog 0,29 cent waard, maar inmiddels is dit 0,86 cent. Je kunt de waarde bijplakken met postzegels of hier speciale bijplakzegels van 2, 3 en 5 cent voor gebruiken.

Decemberzegels na kerst gebruiken

In de decemberperiode zijn speciale decemberzegels geldig, ook van oudere jaren. Heb je na kerst nog een paar decemberzegels over en wil je deze voor gewone post gebruiken? Dan moet je vanaf 6 januari 2021 een waarde van 0,10 cent bijplakken voor decemberzegels van 2010 tot 2020. Voor decemberzegels uit 2008 en 2009 geldt een bijplaktarief van 0,62 cent en voor 2005 tot 2007 moet je 0,67 bijplakken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | MaxVandaag, PostNL

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 54 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer in het teken van een fijne, kleine kerst. Met onder anderen: een interview met Nick en Simon, een compleet kerstverhaal, betoverende desserts, 6 ontroerende verhalen over 2020 en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden