Planten genoeg water uitgedroogd Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geef je je planten genoeg water maar blijven ze er uitgedroogd uit zien? Dít kan de oorzaak zijn

Als je planten er een beetje uitgedroogd uit zien, dan is je eerste ingeving waarschijnlijk om ze water te geven. Helpt dat niet? Dan zou er wel eens iets anders aan de hand kunnen zijn en is het waarschijnlijk tijd om eens naar je potgrond te kijken.

Geen groene vinger? Met déze tips zorg je dat je planten weer tot leven komen.

Planten hebben genoeg water maar zien er uitgedroogd uit

Voor planten is de juiste plek, met voldoende zonlicht en ruimte en zonder tocht en warmte van een kachel, heel belangrijk. En daarnaast natuurlijk dat ze genoeg water krijgen. Zijn al die factoren in orde, maar zien je planten er toch uitgedroogd uit? Dan is er waarschijnlijk iets met de potgrond aan de hand. Planten hebben namelijk goede, gezonde potgrond nodig waar genoeg lucht bij kan komen. Als je je planten een tijdje geen water hebt gegeven, dan kan de grond ‘hydrofoob’ worden, wat betekent dat de grond het water letterlijk kan afstoten. Daardoor kan het gebeuren dat je je planten wel genoeg water geeft, maar ze er toch uitgedroogd uit blijven zien.

Hoe ontstaat hydrofobe grond?

De grond van je planten kan op verschillende manieren waterafstotend worden. Allereerst heeft een grond met turf de neiging om water te blokkeren. In principe kan turf vocht goed vasthouden, maar als je grond een keer volledig uitgedroogd is geweest, dan kan de turf het water voortaan blokkeren. Daarom kan het helpen om turfvrije grond te gebruiken.

Daarnaast kan de grond ook verdicht raken. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als composteerbare delen van de grond volledig zijn afgebroken en er minder zuurstof in de grond zit. Probeer in dit geval de plant te verpotten naar een pot met een goede mix van compost en potgrond met voldoende lucht.

Zó herken je het

Geef je je planten genoeg water, maar blijft de grond hard en droog? Dan is er waarschijnlijk sprake van een hydrofobe grond. Meestal blijft het water in dit geval op het grondoppervlak liggen of glijdt het naar de zijkanten van de pot.

Wat kun je hiertegen doen?

Gelukkig zijn er een paar makkelijke oplossingen om die hydrofobe grond tegen te gaan. Allereerst kun je je plant in een kom met water zetten en hier van bovenaf water op gieten. Laat dit 20 tot 30 minuten staan, zodat de grond het water kan opzuigen. Werkt dat niet? Haal je plant dan uit de pot en zet ‘m in water om te weken. Prik met een stokje of grond voorzichtig een paar gaten in de grond, zodat er meer lucht in de grond kan komen. Werkt dit ook niet? Probeer dan zoveel mogelijk van de hydrofobe grond rond de wortels van je plant weg te halen en ‘m vervolgens in nieuwe (turfvrije) grond over te potten.

Als laatste is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je grond nooit helemaal uitdroogt, zodat dit het water daarna niet kan gaan afstoten.

Bron | Apartment Therapy

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden