null Beeld

Fruitvliegjes: hoe voorkom én bestrijd je ze?

Fruitvliegjes. Waar ze vandaan komen is vaak een raadsel en weer van deze kleine vliegjes af komen lijkt een onmogelijke uitdaging. Toch zijn er een aantal handige huis-tuin-en-keukentips om de overlast te beperken.

De officiële naam van de meest voorkomende fruitvlieg is drosophila menalogaster. Vaak wordt er gedacht dat vliegeneitjes op het fruit zitten. Dit is niet zo. Fruitvliegjes komen vanaf buiten je huis binnen, zodra ze iets lekkers ruiken.

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes zijn vooral dol op fruit dat begint te rotten of te gisten. Heb je dit niet in huis liggen? Dan is de kans groot dat ze op één van de volgende dingen afkomen:

  • Rottende en beschimmelde groenten
  • Wijnrestjes in een opgedroogd glas
  • Gemorst vruchtensap
  • Planten en kruiden waarvan blaadjes rot of dor zijn
  • Verwelkte bosjes bloemen
  • Bedorven voedsel in je vuilnisbak
  • Koffiedik in je koffiezetapparaat
  • Gebruikte koffiepads en theezakjes
  • Tuinaarde en potgrond met kunstmest en/of plantenvoeding

Eitjes leggen

Als een fruitvliegje iets lekkers heeft gevonden, dan legt het wijfje hier zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen al na een dag uit. Zo kan één overrijpe banaan al een ware fruitvliegenplaag veroorzaken.

Gelukkig verjaag je deze ongewenste indringers met een aantal simpele methodes:

1. Fruit grondig wassen

Als je een fruitvliegjesplaag wilt voorkomen kun je fruit het beste grondig wassen onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Laat het fruit niet langer dan twee dagen rijpen. Bewaar groente en fruit anders in een afgesloten bak of in de koelkast. Spoel bier- en wijnflessen goed om voordat je het ergens neerzet. Zorg er ook voor dat de vuilnisbak goed sluit en dat hij op tijd wordt geleegd.

2. Laagje rode wijn

Fruitvliegjes houden wel van een drankje. Zet daarom een lege wijnfles met een klein bodempje rode wijn neer. Binnen de kortste keren zie je de eerste fruitvliegjes sneuvelen.

3. Afwasmiddel met azijn

Zet een bakje met azijn en een druppel vloeibare zeep op de plek waar je het meeste last hebt van de fruitvliegjes. Ze zullen er snel in verdrinken. Ook kun je wat azijn in het putje van je wasbak en in het afvoerputje gieten. Daarin staat altijd water: een ideale voedingsbron voor de fruitvliegjes is.

4. Sinaasappel met kruidnagel

Een truc die niet alleen werkt om nare geurtjes te verwijderen, maar ook om fruitvliegjes te bestrijden is de sinaasappel met kruidnagels. Hoe? Snijd een sinaasappel doormidden en steek er wat kruidnagels in. Leg de volgende dag de andere helft van de sinaasappel neer.

5. Frisse lucht

Laat je huis goed doorluchten; frisse lucht doet wonderen. Als de zon via het keukenraam naar binnen komt, is het belangrijk genoeg frisse lucht binnen te laten. Heb je al last van fruitvliegjes? Zorg ervoor dat de keuken goed schoon blijft en dat je regelmatig stofzuigt. Zo verwijder je larven en eitjes.

6. Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van fruit

Vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Zet daarom een kruidenplantje in de buurt van fruit. Je kunt de kruiden gebruiken tijdens het koken én ze houden ook nog eens de vliegjes weg. Win-win!

7. Zet de bloemetjes buiten

Hoewel kruidenplantjes goed werken tegen fruitvliegjes, kun je het aantal bloemen in huis maar beter beperken. Haal dode blaadjes en verwelkte bloemen er regelmatig uit en gooi ze in de biobak. Laat een bos bloemen sowieso niet te lang staan.

Bron | Milieucentraal.nl |

Foto | iStock |

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden