Veilig kopie identiteitsbewijs maken  Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Een kopie van je identiteitsbewijs maken? Zó voorkom je fraude

Je hebt vast weleens meegemaakt dat er om een kopie van je identiteitsbewijs werd gevraagd. Bijvoorbeeld door je werkgever, een verzekeraar of bij de bank. In sommige gevallen is dat noodzakelijk, maar niet altijd. Door een kopie van je identiteitsbewijs te maken, kun je ook kwetsbaarder worden voor identiteitsfraude. Daarom leggen we je uit hoe je dit zo veilig mogelijk doet.

En wie mag er eigenlijk allemaal naar zo’n kopie vragen?

Niet iedereen mag een kopie van je identiteitsbewijs vragen

Er zijn allerlei bedrijven en organisaties die naar een kopie van je identiteitsbewijs kunnen vragen. Rijksoverheid noemt als voorbeelden je werkgever, de bank, de notaris, overheidsinstanties, verzekeraars en casino’s. Bedrijven en organisaties moeten jou in dit geval informeren over de wettelijke verplichtingen. Dat betekent dat het duidelijk moet zijn waarom ze een kopie van je identiteitsbewijs nodig hebben en welke gegevens daarbij zichtbaar zijn. De regels die verbonden zijn aan het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens zijn opgenomen in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het blijkt in de praktijk dat veel andere bedrijven ook om een kopie van je identiteitsbewijs vragen, zoals hotels, autoverhuurbedrijven, sportscholen, telecombedrijven en webshops. Daarbij kan het voorkomen dat er meer informatie wordt gevraagd dan noodzakelijk en wettelijk is toegestaan. Bedrijven mogen in sommige gevallen wel om identificatie of bepaalde persoonsgegevens vragen op je identiteitsbewijs, maar geen kopie maken. Als er geen wettelijke verplichting is, dan mag een organisatie alleen een kopie maken als bepaalde gegevens van het identiteitsbewijs afgeschermd zijn, zoals je Burgerservicenummer en pasfoto.

Fraude voorkomen

Geef dus nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs af, maar vraag altijd eerst of het wel écht noodzakelijk is dat een bedrijf jouw persoonsgegevens door middel van een kopie van je identiteitsbewijs gebruikt. Daarnaast kun je ook vragen of het bedrijf jou kan informeren op welke manier jouw gegevens worden verwerkt, voordat je een kopie geeft.

Een identiteitsbewijs als onderpand

In sommige gevallen vragen verhuurders een identiteitsbewijs als onderpand. Bijvoorbeeld bij en boot- of fietsverhuur. Hierbij gaat het dus niet om een kopie, maar echt om de ID-kaart of het paspoort zelf. Volgens de paspoortwet is dit verboden. Doe dit dus nooit.

Een veilige kopie van je identiteitsbewijs maken

Moet je toch een kopie van je identiteitsbewijs aanleveren? Zorg dan dat je dit zo veilig mogelijk doet. Rijksoverheid deelt daarvoor de volgende tips:

  • Zorg dat je Burgerservicenummer onleesbaar is (tenzij het bedrijf wettelijk gemachtigd is om dit op te vragen).
  • Schrijf duidelijk op de kopie dat het om een kopie van je identiteitsbewijs gaat.
  • Noteer op de kopie voor welke instantie deze bedoeld is.
  • Schrijf de datum waarop je die kopie afgeeft erop.

Er bestaat ook een speciale app van de Rijksoverheid, genaamd KopieID, waarmee je zo veilig mogelijk een kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. In de app kun je allerlei persoonsgegevens onleesbaar maken, zoals je burgerservicenummer, je pasfoto of je handtekening. Je kunt in de app ook een watermerk plaatsen, waar je bijvoorbeeld het doel van de kopie en de datum kunt noteren. In de app kun je de kopie ook bewaren, zodat je ‘m in de toekomst makkelijk opnieuw kunt gebruiken.

Bron | Kassa, Rijksoverheid, Consumentenbond

Maryse De BruijneGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden