Margriet logo
Earth Day Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Earth day: 11 tips voor minder energieverbruik én besparing op je vaste lasten

Het is vandaag Earth Day, de dag om stil te staan bij de invloed van ons (consumenten)gedrag op de aarde. In deze tijd waarbij de termen inflatie en koopkracht je om de oren vliegen en de steeds verder stijgende energie- en gasprijzen een rol gaan spelen, is er nog meer reden om deze dag niet zomaar voorbij te laten gaan.

Gelukkig zijn er genoeg tips om te besparen op je vaste lasten. We zetten ze voor je op een rij.

1. Geniet van de zon

Het is nog een beetje fris buiten, maar de zon schijnt al heerlijk. Wat dacht je van buitenverlichting op zonne-energie?

2. Regendouche

Je kan zo’n 45 euro per jaar besparen door te douchen onder een besparende douchekop. Zo bespaar je water, energie én geld.

3. Bespaar op keukenapparaten

Bevroren fruit of vlees en groenten uit de vriezer kun je het beste laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier komt de kou van de producten in de koelkast en verbruikt de koelkast minder energie om de ruimte koel te houden. Ook is het slim om de koelkast niet in de zon of naast de verwarming te zetten. De warmte zorgt ervoor dat het energieverbruik van de koelkast stijgt. Naast de koelkast zijn de oven, de waterkoker en de afzuigkap ook flinke energieslurpers. In dit artikel vertellen we je ook hoe je op deze keukenapparaten kunt besparen.

4. Trek de stekkers eruit

We laten veel apparaten in stand by-modus staan, maar dan verbruiken ze nog steeds energie. Je verbruikt ook stroom als je telefoon niet aan de oplader ligt, maar de lader wél in het stopcontact zit. Kijk ook naar het snoer van de waterkoker, het koffiezetapparaat, of de lamp die je nooit aan hebt staan. Door de stekkers uit het stopcontact te halen, bespaar je al snel op je energiekosten. Daarnaast kun je energieslurpende apparaten vervangen door nieuwe apparaten met een duurzaam energielabel.

5. Kies voor LED

Doordat velen van ons nu thuiswerken, verbruiken we ook meer energie in huis. Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen lijkt in eerste instantie misschien weinig op te leveren, maar als je alle lampen in een gemiddeld huis optelt, kom je al gauw op vijftien stuks uit. Als dit allemaal gloeilampen zijn, kun je al snel 101,18 euro per jaar besparen als je ze vervangt door LED-lampen.

6. Beperk je verbruik van heet water

Wanneer je een kop thee zet, loont het om alleen de hoeveelheid water te koken die je echt nodig hebt. Je waterkoker verbruikt namelijk veel energie met het koken van water. Ook je was hoeft niet altijd kokend heet gewassen te worden, dus was op dertig graden in plaats van zestig. Met kouder wassen bespaar je bijna dertig euro per jaar. Houd er echter wel rekening mee dat sommige wasbeurten uiteraard een hogere temperatuur nodig hebben, zoals hele vuile kleren, beddengoed of handdoeken.

7. Verbruik minder water met douchen of badderen

Wat ook veel energie bespaart, is een waterbesparende douchekop: je bespaart hiermee ongeveer 85 euro per jaar. Als je het niet fijn vindt dat er minder water uit je douchekop komt, kun je ook een timer - op bijvoorbeeld vijf minuten - zetten als je gaat douchen. Zo bespaar je water én energie. Wist je dat het nemen van een bad kost gemiddeld drie keer meer energie kost dan een douchebeurt?

8. Droog je was buiten

Als het zonnetje schijnt en de temperatuur een beetje oploopt, kun je beter gebruik maken van de wind en de zon om je was te drogen. Hang je was op aan een wasrek of droogmolen in je tuin, of span een waslijn aan je balkon. Je was droogt dan veel sneller dan wanneer je het in de droger stopt én je bespaart ook nog eens flink op je energiekosten.

9. Zonnepanelen

Gratis stroom van je eigen dak: met zonnepanelen kun je een hoop besparen. Volgens Milieu Centraal verdienen zonnepanelen zich hoe dan ook terug. Je kunt gemiddeld al snel zo’n 700 tot 900 euro opleveren. Eerder lag die terugverdientijd op ongeveer zeven jaar, maar door de stijgende energieprijzen heb je de kosten nu nog niet eens binnen drie jaar terugverdiend. Volgens de Consumentenbond zijn veel energieleveranciers bereid om direct je maandbedrag te verlagen wanneer je zonnepanelen laat installeren. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kan je jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Wil je meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen? Lees dan dit artikel.

10. Stap over op elektrisch koken

In verhouding verbruik je met koken niet zo heel veel energie (twee tot drie procent van je jaarlijkse gasverbruik). Maar het kan toch een verschil maken als je koken op gas vervangt door een elektrisch alternatief. Ga je de keuken verbouwen? Dan is het natuurlijk slim om meteen over te stappen op elektrisch koken. Wil je dit nog niet? Laat dan in je meterkast wel alvast een aparte groep en een leiding naar de keuken aanleggen als je toch aan het verbouwen bent. Zo ben je alvast goed voorbereid.

11. Stap over naar een duurzame (goedkopere) energieleverancier

Heb je een variabel energiecontract? Vergelijk energie dan eens en stap over naar een andere energieleverancier, want hiermee kun je tot wel 200 euro per jaar besparen! De prijzen zijn nu namelijk historisch laag. Zelfs als je een vast contract hebt, is het de moeite waard om een vergelijking te maken. Zo zie je direct hoeveel je per jaar kunt besparen.

Als je de smaak echt te pakken hebt, ga je voor een duurzaam energiecontract. Duurzame energie is energie die onbeperkt kan worden opgewekt en niet schadelijk is voor mens of milieu. Bij Easyswitch.nl krijg je bij de duurzame optie ook echt alleen energiecontracten te zien waarbij de duurzame herkomst van jouw energie gegarandeerd is. De stroom is dan duurzaam opgewekt in Nederland en de CO2-uitstoot van gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen en investeren in duurzame energieprojecten.

Bron | Overstappen.nl, Milieucentraal, Duurzaam thuis

Kirsten Zijderveld en Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden