Margriet logo
null Beeld

Door déze 5 fouten lijkt je kledingkast altijd rommelig

De lente is aangebroken en daarmee bij veel mensen ook de grote voorjaarsschoonmaak: vaak voel je in deze tijd de kriebels om alles even lekker uit te zoeken en op te ruimen. Toch zijn er een paar plekken die áltijd rommelig lijken te blijven, zoals je kledingkast. Dat komt door een aantal veelgemaakte fouten.

De komende weken deelt opruim- en organizingexpert Roshnie Changoer (34) haar ultieme tips en tricks voor een opgeruimd huis op Margriet.nl. Vandaag legt ze uit hoe je eindelijk korte metten maakt met die rommelige kledingkast.

Fout 1: Je gebruikt verschillende hangers

Door verschillende hangers te gebruiken ziet je kledingkast er al snel onrustig uit. Dezelfde hangers zorgen voor een overzichtelijk geheel. Het creëert rust en ziet er ook nog eens een stuk mooier uit. Mijn tip is om fluwelen hangers te gebruiken. Deze zijn dun, waardoor je meer kleding kunt ophangen. Daarnaast hebben deze hangers vanwege het materiaal een anti-slip functie, waardoor er ook nooit meer afgezakte shirts op de bodem van de kast belanden.

Fout 2: Je maakt stapels kleding in lades

We hebben altijd geleerd om stapels kleding te maken. Het nadeel hiervan is dat je niet kunt zien wat er onderop de stapel ligt. Daarbij komt dat als je een kledingstuk onderaan de stapel nodig hebt, je eerst de stapel uit de lade moet halen als je de boel een beetje netjes wilt houden. Dit kan een stuk makkelijker door de vouwtechniek file folding. Door te file folden zie je in één oogopslag in een lade of bak welke kleding er ligt. Dit principe komt voort uit een filing system, zoals je die op kantoor ziet. Deze techniek kun je toepassen op alle mogelijke kledingstukken en zelfs badtextiel. Hier wordt uitgelegd hoe dit systeem werkt.

Fout 3: Je denkt dat je kast te klein is

Soms denken we dat onze kast te klein is en we een nieuwe kast nodig hebben. Soms kan dit zeker het geval zijn, maar vaak is dit helemaal niet nodig. Ik zie in mijn werk veel kledingkasten waarbij klanten dit denken, terwijl het vaak een kwestie is van de verkeerde indeling. Als je een ruimere kast wilt, moet je eerst starten met opruimen. Ga kritisch door je kast heen en stel jezelf vragen zoals: Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen? Waarom heb ik het niet gedragen? Ga ik het nu dan wel dragen? Heb ik echt tien zwarte t-shirts nodig? Of zoals Marie Kondo zegt: “Does it spark joy?”.

Fout 4: Niet out of the box denken

Als je hebt opgeruimd is het belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling van de kast en of je slim gebruik maakt van alle beschikbare ruimte. Je moet dus nadenken over het creëren van een systeem wat op de lange termijn voor jou gaat werken. Ik zie vaak dat men vergeet dat planken (veelal) verstelbaar zijn. Naast de planken is ook de roede vaak verstelbaar. Dit geldt natuurlijk niet voor elke kast. Zoals ik bij fout 1 al aangaf is de keuze van de hangers ook bepalend voor de hoeveelheid kleding die je kunt ophangen. Ook als je geen lades hebt kun je je kleding ook file folden en hiermee dus categoriseren in mandjes. Heb je geen planken maar wel een roede, dan kun je met deze hangende organizer ‘planken’ creëren. Creatieve oplossingen die een groots effect geven.

Fout 5: Je gebruikt je kledingkast als berging

Je kledingkast is bedoeld voor kleding. En soms nemen andere categorieën je kledingkast over. Het begint met één doos en die vermenigvuldigt zich snel. Voor je het weet is de kledingkast een mix van kleding, kerstversieringen, administratie en voorraad wc-papier. De vraag is of je goed hebt nagedacht over opbergmogelijkheden in huis om de niet-kleding categorieën elders te plaatsen. Ga voor jezelf na of er meer mogelijkheden zijn. Bewaak de kledingkast en zorg ervoor dat deze niet veranderd in een berging of voorraadkast, om het overzicht te bewaren.

null Beeld

Over Roshnie

Roshnie Changoer (34) woont in Utrecht en is met haar bedrijf ORGANIZING GOALS dé professional organizer van Nederland. Ze heeft een passie voor opruimen & organizen, maar wil vooral andere mensen blij maken met een georganiseerd huis. Volg Roshnie op Instagram voor opruimtips en inspiratie!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images (header), ORGANIZING GOALS (in artikel)

Roshnie Changoer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden