null Beeld

DIY: zó maak je binnen twee minuten een mondkapje (zonder naaimachine)

Sinds 1 juni moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Maar ze zijn bijna nergens meer te verkrijgen. Tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze video laten we zien hoe je last-minute zelf een mondkapje kunt maken zonder naaimachine, voor als je snel de deur uit moet.

Was 'm na iedere draagbeurt op minimaal zestig graden voor veilig hergebruik.

Hoe veilig is zo'n zelfgemaakt mondkapje?

Dit mondkapje beschermt natuurlijk niet voor honderd procent tegen besmetting van het coronavirus. Daar heb je echt een medisch mondkapje voor nodig, en die zijn niet vrij verkrijgbaar. Wél kan zo'n zelfgemaakt mondkapje er voor zorgen dat jij anderen niet besmet, mocht je het virus (ongemerkt) bij je dragen. Als iedereen in het openbaar zo'n mondkapje draagt, is de kans op verspreiding van het virus dus stukken kleiner.

Welke stof kun je het best gebruiken voor een mondkapje?

Er zit ook nog verschil in het soort stof dat het beste beschermt tegen het virus. Wil je er zeker van zijn dat je zelfgemaakte mondkapje zo goed mogelijk zijn werk doet? Dan kun je het best voor een combinatie van dik katoen en chiffon gaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De wetenschappers onderzochten welke stoffen het best werken als barrière tegen druppeltjes. De combinatie van dik katoen (denk aan beddengoed) en chiffon (daar heb je misschien nog wel een jurk of blouse van liggen), filtert 80 tot 99 procent van alle druppels, zo bleek uit het onderzoek.

Een mondkapje maken zonder naaimachine

Een mondkapje maken zonder naaimachine is natuurlijk minder veilig dan een mondkapje dat speciaal is afgemeten op jouw gezicht. Het mondkapje in de video is vooral handig als je last-minute ergens heen moet en snel een oplossing nodig hebt. Wil je een mondkapje dat mooi aansluit en daarom nóg beter beschermt, dan kun je ook een mondkapje naaien. We leggen hier uit hoe dat moet (inclusief gratis patroon).

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden