Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít zijn de meest gemaakte fouten bij het doen van de was

Het is een ontzettend handig apparaat en anno 2021 kunnen we niet meer zonder: de wasmachine. Je doet de was in de trommel, stelt het juiste programma in en wacht tot je kleren gewassen zijn. Klinkt heel simpel, toch? Maar dat is niet altijd zo: dít zijn de meest gemaakte fouten bij het doen van de was.

Met deze tips voorkom je die foutjes, waardoor je geld bespaart en je was nóg schoner wordt.

1. Je gebruikt te veel wasmiddel

Veel mensen denken door een extra scheutje wasmiddel toe te voegen, hun was schoner wordt. Maar dat is niet het geval: het heeft juist het tegenovergestelde effect. Het overtollige sop zorgt er namelijk voor dat vuil aan je kleding blijft hangen. Daarnaast kan te veel wasmiddel witte sporen op je kleding achterlaten.

2. Je laat alle ritsen los

Dit is echt iets waar je waarschijnlijk totaal niet bij stilstaat als je een broek of jas in de was doet, maar wat juist wél voor veel problemen kan zorgen. Wanneer je de ritsen van je kleding niet sluit, kan dit namelijk de wasmachine of andere kleding beschadigen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

3. Of juist de knoopjes vast

Bij kleding met knoopjes werkt het juist weer andersom. Je bent geneigd om deze voor het wassen dicht te doen, maar je kunt ze eigenlijk juist beter loslaten. Tijdens het wassen komt er namelijk veel spanning op de knopen en knoopsgaten te staan. Hierdoor kunnen de knopen eraf vallen.

4. De wasmachine staat niet recht

Voor je wasmachine is het ontzettend belangrijk dat deze recht staat. Wanneer dit niet zo is loop je het risico dat je vloer beschadigt als de machine gaat centrifugeren. Daarnaast kunnen de dragers en schokdempers kapot gaan, wat tot dure reparaties kan leiden. De meeste wasmachines hebben verstelbare pootjes zodat je 'm recht kunt zetten.

Lees ook: 7x zó blijven je handdoeken heerlijk zacht zonder wasverzachter

5. Je doet alle sokken los in de was

Ben je vaak sokken kwijt na het wassen? Doe ze dan voortaan in een waszakje bij elkaar. Zo raak je ze niet meer kwijt en heb je geen berg éénlingen op je wasmachine liggen. Je kunt er ook voor kiezen om je sokken onderin de trommel te leggen en de rest van de was er bovenop. Zo is de kans dat ze zoek raken ook wat kleiner.

6. Bovenladers verkeerd laden

Heb jij een wasmachine met een bovenlader? Vroeger was het zo dat je hier dan eerst water en wasmiddel in moest doen, voor je de kleding toe kon voegen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat het wasmiddel op een andere manier ontwikkeld is. Je kunt nu gewoon eerst je kleding erin stoppen, en dan het wasmiddel en water toevoegen. Zo wordt het wasmiddel het best verdeeld.

7. De wasmachine is te vol

Het kan heel verleidelijk zijn om nog nét even die laatste broek of trui in de was te doen, zodat de wasmand leeg is. Maar wanneer je de wasmachine te vol stopt, worden je kleren aanzienlijk minder schoon. Dat komt vooral omdat het wasmiddel zich dan niet goed kan verdelen in de trommel. Zorg er daarom voor dat je er nog één hand verticaal tussen kan krijgen, dan zit je trommel niet te vol.

8. Je wast ook je zwemkleding in de machine

Als laatste in dit lijstje met meest gemaakte fouten tijdens bij het doen van de was, een kledingstuk dat je eigenlijk beter níet in de was kan doen. Hoe schoon het ook voelt: na een dagje zwemmen is het geen goed idee om je zwemkleding in de wasmachine te doen. Door het wassen wordt je bikini of badpak namelijk snel wijd en lubberig. Ook gaat de speciale laag die zwemkleding heeft om de stof te beschermen tegen chloor, door het wassen snel kapot. Je kunt het dus beter een handwasje geven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tips & Weetjes, Firmahuishouden

Beeld | Getty Images

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden