Dit moet je weten over ICE (in case of emergency) op je telefoon bij noodgevallen
In een noodgeval ben je soms niet aanspreekbaar. Hoe weet een hulpverlener dan wie er als eerste gebeld moet worden? Daarvoor is ICE op je smartphone handig: in case of emergency. Als je deze afkorting voor de naam van bijvoorbeeld je partner of een familielid in je telefoon zet, weet een ander met wie contact gezocht moet worden wanneer je dat zelf niet (meer) kunt.
Waarom is ICE op je telefoon nodig?
Stel, je krijgt een ongeluk en verliest tijdelijk het bewustzijn: dan is het fijn als je dierbaren daar zo snel mogelijk van op de hoogte zijn zodat ze je kunnen bijstaan. Of je nu een iPhone of een Android-telefoon hebt: allebei zijn zó gemaakt dat er in noodgevallen vanaf je beginscherm meteen naar een ICE-nummer gebeld kan worden zonder dat je smartphone ontgrendeld is. Dat is wel zo handig, want veel telefoons zijn tegenwoordig beveiligd met een wachtwoord of vingerafdruk. Een fijne manier om je gegevens privé te houden, maar je wilt natuurlijk wel dat de hulpdiensten makkelijk contact kunnen zoeken met je dierbaren bij een noodgeval. Daarbij is het aan te raden om ICE-personen te kiezen die dichtbij wonen en die je goed kent.
Zó stel je ICE in op je telefoon bij noodgevallen
Bij een Android-telefoon stel je op deze manier een ICE-contactpersoon in:
- Open de app ‘Telefoon’ op je smartphone.
- Klik op ‘Groepen’.
- Selecteer ‘Emergency contacts’.
- Klik op het potlood-icoon.
- Selecteer de optie ‘Voeg persoon toe’.
- Kies een van je dierbaren die je wilt toevoegen aan je in case of emergency-contacten.
In het bezit van een iPhone? Dan kun je op déze manier een ICE-contactpersoon in je telefoon zetten:
- Ga naar de app ‘Instellingen’.
- Selecteer ‘Noodmelding’.
- Klik op ‘Wijzig contact voor noodgevallen’.
- Je ziet nu je Medische ID: klik rechtsbovenaan op ‘Wijzig’.
- Ga naar ‘SOS-contactpersonen’.
- Klik op ‘Voeg SOS-contactpersoon toe’.
- Selecteer een van je dierbaren of belangrijke personen in je leven die je toe wilt voegen aan je in case of emergency-contacten.
- Vul in wat je relatie met de persoon is: partner, broer of arts bijvoorbeeld.
- Herhaal dit proces als je meerdere personen wilt opgeven als in case of emergency-contact.
Medische informatie in je telefoon zetten
Behalve je dierbaren als ICE-contact in je telefoon te zetten, kan het ook zinvol zijn om je bloedgroep, allergieën, donorcodicil en medicijnen op te slaan. Op je iPhone staat een handige app: Gezondheid. Daar kun je al deze gegevens invullen die handig zijn voor de hulpdiensten als je in een noodsituatie belandt. Als je naar deze app gaat, klik je op ‘Medisch ID’. Daar vul je je gegevens zoals je medische aandoeningen en bloedgroep in. Je kunt in dit Medisch ID ook contactpersonen toevoegen door naar beneden te scrollen en op ‘Voeg contactpersoon toe’ te klikken. Daarna selecteer je de optie ‘Toon bij vergrendeling’. Op deze manier kunnen de hulpdiensten in het vergrendelscherm je ‘Medische ID’ zien, en als ze erop klikken worden je in case of emergency-contacten zichtbaar.
Heb je een Android-telefoon? Ook dan kun je je medische gegevens invullen. Dat doe je zo:
- Ga naar de app ‘Contacten’.
- Klik bovenin op je eigen naam.
- Scroll naar beneden en klik op ‘Medische gegevens’.
- Klik op de categorgie die je wilt invullen, zoals bijvoorbeeld Bloedgroep.
- Vul je gegevens in en sla ze op.
Hoe gebruik je ICE op een telefoon als een ander in nood is?
Het is fijn om je eigen ICE-contactpersonen op orde te hebben, maar je bent misschien ook benieuwd wat je kunt doen wanneer je omstander bent en een ander in nood is. Zo vind je de in case of emergency-contacten in de telefoon van een ander tijdens een noodgeval:
Als het slachtoffer een Android-telefoon heeft, veeg je over het scherm en klik je op ‘Noodgeval’. Vervolgens kies je voor ‘Noodinformatie’ en selecteer je het ICE-contact dat je vanuit jet vergrenderscherm kunt bellen. Heeft het slachtoffer een iPhone? Activeer het scherm en als je wordt gevraagd om een toegangscode, klik je linksonderaan op ‘Noodgeval’. Selecteer vervolgens ‘Medisch ID’ en bel een telefoonnummer dat bij de ‘SOS-contactpersonen’ staat.