Sommige dingen kun je beter niet schoonmaken met schoonmaakazijn. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit kun je beter níet schoonmaken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn heeft waarschijnlijk iedereen wel in huis. Je kunt er wonderen mee verrichten in het huishouden. Als je de douchekop wilt ontkalken of een spiegel wilt schoonmaken, bijvoorbeeld. Toch zijn er ook klusjes waarvoor je dit goedje beter in het keukenkastje kunt laten staan.

Déze dingen kun je er beter níet mee schoonmaken.

1. Schermen

Azijn kun je beter niet gebruiken als je van plan bent om (een van) je schermen te poetsen. Op laptops, televisies en smartphones zit een vetafstotende laag, zodat je minder snel vingerafdrukken op het scherm ziet. Azijn is zuur en dat zorgt ervoor dat deze laag verdwijnt. Na verloop van tijd wordt het scherm dan juist alleen maar viezer.

2. Sommige hardnekkige vlekken in stof

Het goedje kan zeker wonderen verrichten bij bepaalde vlekken, maar niet als je gras-, ijs- of bloedvlekken wilt verwijderen. Zulke vlekken lossen in zeer korte tijd op in de stof. Je kunt in deze gevallen beter speciale vlekkenverwijderaars gebruiken.

3. Strijkijzer

Azijn wordt vaak gebruikt om te ontkalken, maar je kunt er beter niet je strijkijzer mee schoonmaken. Doe je dat wel? Dan kunnen er interne onderdelen van je strijkijzer kapot gaan. Als je wilt dat het apparaat lang meegaat, kun je het beter niet in aanraking laten komen met schoonmaakazijn.

4. Hardhouten vloer

Als je schoonmaakazijn gebruikt op een hardhouten vloer, gaat de glans van de afwerking er na een tijdje vanaf en wordt het hout dof. Ook kan de vloer krom trekken en van kleur veranderen. Je kunt dus beter geen azijn in een sopje doen als je een hardhouten vloer wilt dweilen.

5. Tegels en stenen tafelbladen

Ook tegels en tafelbladen van natuurlijk steen kun je er beter niet mee schoonmaken: azijnzuur etst daarin. Wil je je tafelblad of stenen vloer toch fris houden, gebruik dan een reiniger die speciaal voor steen bedoeld is. Dat kan ook een emmer warm water met een beetje afwasmiddel zijn.

6. Kleren

Schoonmaakazijn gebruik je misschien wel om de wasmachine regelmatig mee schoon te boenen, maar kleding kun je er beter niet mee schoonmaken. Het zuur kan in combinatie met bleekproducten zorgen voor een chemische reactie: chloorgas. Het inademen van dat gas kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Bron | ELLE, RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden