null Beeld

Dít kost het aan energie om de hele dag kerstverlichting aan te hebben

Er is niets gezelliger dan een verlichte kerstboom in de woonkamer tijdens de feestdagen. Als je écht gek bent op kerst versier je misschien wel je hele huis en tuin met kerstverlichting en zet je de verlichting de hele dag aan. Maar hoeveel energie (en geld) kost zoiets eigenlijk?

De decembermaand is namelijk al duur genoeg.

Verbruik energie kerstverlichting

Een boom vol met kerstverlichting is natuurlijk waar iedereen van droomt. Of dit nu lichtjes in de vorm van kaarsjes zijn of allerlei kleurtjes; het geeft een hele leuke sfeer. Een kerstboom heeft vaak een snoer met gemiddeld tweehonderd lampjes, en staat meestal van 6 december tot 6 januari zo’n zes uur per dag aan. Je zou denken dat zoiets dan wel wat kost, maar eigenlijk valt dit best mee. Normale kerstverlichting verbruikt per honderd lampjes 19 Watt. Voor de hele periode dat je boom staat is dit ongeveer 6,84 kWh, wat neerkomt op 1,39 euro. Dat stelt gelukkig niet zo veel voor!

Kosten besparen

Mocht je het tóch nog goedkoper (en duurzamer) willen, kun je ook voor LED-verlichting gaan. Deze verlichting heeft vaak evenveel lampjes, maar verbruikt wel vijf tot tien keer minder energie dan ‘ouderwetse’ verlichting. Als je kiest voor LED-verlichting in de boom, ben je maar zo’n 0,18 euro extra aan energie kwijt tijdens de kerstperiode.

Lees ook:

Zó koop je een goede kerstboom die je ook volgend jaar nog kunt gebruiken

Hele huis verlicht met kerst

Dat zijn natuurlijk te verwaarlozen verschillen. Als je echter je hele huis en tuin onderdompelt in kerstverlichting, dan kan het nog wel eens een verschil maken. De lichtsnoeren van bijvoorbeeld een kerstman of rendier kunnen in de feestmaand samen zo’n 60 euro extra aan energieverbruik opleveren. Als je dit bedrag kunt halveren door voor LED-verlichting te kiezen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Kosten van de kerstdagen

Naast de kerstverlichting gebruik je natuurlijk ook extra energie met kerst omdat je dan de hele dag met familie thuis bent. Je doet er alles aan om de dag zo gezellig mogelijk te maken en daar hoort vaak ook wat extra apparatuur bij. Denk maar aan de radio voor de achtergrondmuziek, het gourmetstel, volle vaatwassers, draaiende ovens en een brandende verwarming. Vergelijkingssite Independer heeft uitgerekend dat één kerstdag je ongeveer 7,76 euro extra aan energiekosten zal opleveren.

Energiekosten besparen

Wil je energiekosten besparen? Investeer dan in een tijdschakelaar voor je kerstverlichting of gebruik kaarsen in plaats van elektrische lampjes. Dat is minstens zo gezellig, en die verbruiken geen extra energie. Bovendien geven die (en natuurlijk het gourmetstel) weer extra warmte, waardoor je je verwarming weer lager kunt zetten.

Bron | Independer

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden