Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Dít is waarom je je telefoon nooit volledig zou moeten opladen (en zó verleng je de levensduur van je batterij wel)

We kunnen tegenwoordig bijna niet meer zonder een mobiele telefoon. Hartstikke handig, maar natuurlijk wel als ‘ie opgeladen is. Heb jij ook al vaker een telefoon gehad waarbij de batterij na verloop van tijd steeds sneller leegliep? Voorkom dit probleem door het opladen van je telefoon met de onderstaande tips goed aan te pakken. 

Je telefoon tot 100 procent opladen? Dat blijkt dus geen goed idee.

Je telefoon opladen

Vroeger was het verstandig om de batterij van je telefoon in één keer volledig op te laden, waardoor je 'm beter eerst helemaal leeg kon laten lopen. Maar tegenwoordig zit er in de meeste telefoons een lithium-ion batterij. Daarbij is het niet meer nodig om je telefoon volledig leeg te laten lopen of 'm tot 100 procent op te laden voor de beste werking. Sterker nog: een volledig opgeladen batterij blijkt juist sneller te slijten. Een telefoon (met een lithium-ion batterij) werkt goed tussen de 25 en 75 procent en het beste tussen de 65 en 75 procent. Je zou ‘m dus eigenlijk tussen dat percentage moeten houden. Daarom is het beter om 'm meerdere keren per dag een beetje bij te laden, dan je telefoon in één keer en tot 100 procent op te laden.

Gebruik altijd de originele oplader

Het is het beste voor je telefoon om de originele oplaadkabel te gebruiken. Dit heeft met de techniek te maken die erin zit, waardoor je batterij langer onbeschadigd blijft. Daarnaast voldoen niet alle nepladers aan de veiligheidsnormen, waardoor deze sneller voor problemen kunnen zorgen. Een nieuwe originele lader is vaak duurder dan een neplader, maar dit is het dus echt waard.

Lees ook: Vergeet rijst: dít kun je het best doen als je telefoon in het water is gevallen

Volle batterij

Een andere veel gehoorde bewering is dat je je telefoon ook kunt ‘overladen’ en dat je ‘m dus altijd bij 100 procent uit het stopcontact moet halen. Dit is niet waar. Wanneer de accu vol zit, stopt deze zelf met opladen. Let wel op bij een neplader, want deze hebben niet altijd zo’n automatische stop. In dat geval zou je 'm dus wel kunnen 'overladen', wat niet goed is voor je batterij.

Uit het hoesje

Het opladen van een telefoon zorgt voor warmte, omdat dit energie kost. Het is daarom verstandig om je telefoon zonder het hoesje eromheen op te laden en ‘m op een harde ondergrond te leggen. Zo heeft de warmte een betere uitweg. Daarnaast slijten batterijen door de warmte ook sneller, dus is het goed om je telefoon zo veel mogelijk op kamertemperatuur te houden. Als je de energie - en daarmee ook de batterij - wil sparen, dan kun je je telefoon het beste uitzetten als je ‘m niet gebruikt.

Bron | MaxVandaag, Kassa, KPN, AD, Coolblue

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden