null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je je afwas niet hoeft af te spoelen voordat je het in de vaatwasser zet

De vraag die in ieder huishouden wordt gesteld: moet je de vaat nou afspoelen voordat je het in de vaatwasser zet of niet? De een is ervan overtuigd dat het niet nodig is en de ander spoelt de borden na het eten grondig af.

Wat is nou de beste optie? Het antwoord zit zo.

Vaatwasser een handje helpen

Je zou denken dat je de vaatwasser een handje helpt door zelf de vaat al voor te spoelen. Echter is dit niet het geval. Afwas móét vuil zijn als je wilt dat het wasmiddel z’n werk doet. Natuurlijk moet je grote resten wel eerst in de prullenbak gooien, maar een restje mayonaise op je bord of pastasaus in de pan hoef je niet eerst af te spoelen.

Schoon

De vaatwassers zijn de afgelopen jaren een stuk slimmer geworden. Uit onderzoek van Consumer Reports blijkt zelfs dat je borden niet schoner worden als je ze eerst afspoelt. Zet je de afwas te schoon in de vaatwasser, kunnen de enzymen uit het wasmiddel nergens aan vastkleven. Het gevolg hiervan is dat het schoonmaakmiddel z'n werk niet kan doen.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk wel, zeker als je vaat niet elke dag draait. Heb je bijvoorbeeld een kom havermout gegeten als ontbijt? Spoel het bakje dan wél eerst af, anders koekt de havermout aan en krijgt de vaat het niet schoon.

Lees ook: Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het inruimen van de vaatwasser

Tijd is geld

Een vaatwasser gebruikt veel minder water dan wanneer je zélf de afwas doet. De kosten voor het verwarmen van het water dat je gebruikt bij het voorspoelen komen nog eens bovenop de kosten van het verwarmde water voor de vaatwasmachine. Je bent dus dubbel zo lang bezig. Laat de vaatwasser maar zijn werk doen, daar is 'ie goed in!

Conclusie

Gooi de etensresten na het eten in de prullenbak, maar je bord afspoelen is dus helemaal niet nodig. Als je vaatwasser klaar is, laat 'm dan eerst goed afkoelen voordat je alle spullen weer op z'n plek zet. Dit heeft alles te maken met bacteriën die in het apparaat verstopt zitten. Maak je vaatwasser daarom ook regelmatig goed schoon.

Bron | ELLE Eten

Beeld | iStock

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden