Margriet logo
null Beeld

Dít is waarom je beter azijn kunt gebruiken in plaats van wasverzachter

Wie houdt er niet van een schoon ruikende en frisse was? In veel gevallen gebruiken we daar wasverzachter voor. Maar wist je dat je beter azijn kunt gebruiken?

En nee, dat gaat niet stinken. Volgens Famme kun je om déze zeven redenen beter azijn gebruiken in plaats van wasverzachter:

1. Het gaat nare geurtjes tegen

Azijn heeft geen goed imago qua geur, toch gaat het juist nare geurtjes tegen zodra je het bij de was doet. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat het vlekken uit je kleding verwijdert.

2. Goedkoop

Wasverzachter kennen we als een heerlijke frisse geur, maar het kan soms wel flink in de kosten gaan lopen. Een fles azijn kost daarentegen gemiddeld 35 cent en daarnaast gebruik je er ook nog eens minder van. Goed voor je portemonnee dus.

3. Geen verkleuringen

Azijn beschermt de was tegen verkleuringen en zorgt ervoor dat zwarte was zwart blijft, wit ook echt wit blijft en bonte was blijft kleurrijk. Zo blijven je kledingstukken langer mooi, wat nog weer duurzaam is ook.

4. Geen irritaties meer

Sommige mensen hebben een gevoelige huid en zijn ook gevoelig voor sommig wasmiddel. Ze krijgen hier irritaties door en jeuk. Juist dan wordt aangeraden om azijn te gebruiken als wasmiddel. Azijn zorgt er namelijk voor dat de laatste zeepresten uit je kleding verdwijnen waardoor je geen uitslag en irritatie meer krijgt door wasmiddel.

Lees ook: Dit is de reden waarom je wasverzachter niet op het fornuis moet verwarmen

5. Beter voor het milieu

Azijn is een natuurlijk product, en daardoor niet schadelijk voor het milieu. Wasverzachter zou juist wél schadelijk zijn voor het milieu waardoor veel mensen het al niet meer gebruiken. Wasverzachter kan namelijk in het afvoerwater terecht komen en het water verontreinigen.

6. Ontkalker

Azijn is een wondermiddel en is handig om altijd in huis te hebben. Zo kun je er je toilet mee schoonmaken maar is het ook handig om in je keukenkastje te hebben staan als je huisdieren hebt. Je wasmachine kun je er onbewust ook mee reinigen. Door azijn als wasverzachter te gebruiken, zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat omdat er minder kalkvorming ontstaat.

7. Het maakt je kleding minder statisch

Zodra de herfst eraan komt, krijgen we statisch haar en statische kleding. Door azijn toe te voegen aan de was, wordt jouw kleding minder statisch. Dit komt omdat azijn zuur is en zuur zorgt ervoor dat de kans op statische kleding een stuk minder wordt.

Zodra je overgaat op azijn in plaats van wasverzachter, is het natuurlijk zonde om het laatste beetje weg te gooien. Gelukkig kun je op déze manier wasverzachter gebruiken tegen stof in huis.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Famme

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden