null Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Dít is waarom het gevaarlijk is om bleek met schoonmaakazijn te mengen

Zowel bleek als schoonmaakazijn zijn onmisbaar tegen hardnekkig vuil. Toch kun je deze twee middelen beter niet met elkaar mengen. Het blijkt namelijk gevaarlijk te zijn.

Ook al is het tijd voor het grovere werk, pas op met het mengen van schoonmaakazijn en bleek.

Bleek en schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is heel veelzijdig: je handdoeken worden er zachter van, de douchedeur gaat er weer van glimmen en zelfs de toiletpot wordt er schoon van. Dan is er nog bleek, voor als er écht zwaar geschut nodig is, zoals bij het schoonmaken van een schuursponsje. Je zou denken dat je, door deze twee middelen met elkaar te mengen, een krachtig ontsmettingsmiddel hebt. Niets is minder waar: het blijkt juist hartstikke gevaarlijk te zijn om bleek en schoonmaakazijn met elkaar te mengen. Schoonmaakexpert Tonya Harris vertelt tegen Mind Body Green dat er een gevaarlijke stof vrijkomt: chloorgas. De geur van bleek overheerst en zelfs in kleine hoeveelheden kan deze geur zorgen voor hoesten, brandende ogen en ademhalingsproblemen.

Lees ook

Déze 9 dingen kun je beter niet schoonmaken met allesreiniger

Schoonmaakmiddelen mengen

Het is dus geen goed idee om schoonmaakazijn met bleek te mengen. Toch bestaan er meer schoonmaakmiddelen die je beter niet met elkaar kunt mengen. De regels staan uitgebreid op de verpakking, maar onthoud dat je bleek nooit met iets anders dan water moet mengen. Meng daarnaast ook nooit iets waar ammoniak in zit of iets waar zuur, zoals azijn, in zit. Deze combinaties brengen een chemische reactie op gang, waarbij ook chloorgas ontstaat.

Eigen kwaliteiten

Iedere soort schoonmaakmiddel heeft een eigen kwaliteit. Zo zijn ontsmettingsmiddelen vooral bedoeld om oppervlakten, zoals de tafel schoon te maken. Bleek is een krachtig middel om bacteriën te doden en kun je daarom beter in de keuken en badkamer gebruiken. Gebruik de verschillende middelen daarom altijd apart om je huis schoon te krijgen. Volg de instructies op de verpakking, draag rubberen handschoenen en zet een raampje open. Maar het allerbelangrijkste is: meng zowel schoonmaakazijn als bleek niet met andere middelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mind Body Green

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden