Dit is waar je op moet letten als je een e-bike wilt kopen Beeld Getty Images/Maskot
Beeld Getty Images/Maskot

Dit is waar je op moet letten als je een e-bike wilt kopen

Een e-bike is een fijn alternatief voor een gewone fiets. Door de ondersteuning leg je er makkelijker lange afstanden mee af en ben je sneller op de bestemming. Er is alleen zo veel keuze dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nou een goede fiets en hoe herken je die? Dit is waar je op moet letten als je een e-bike wilt kopen.

Met een stijgende populariteit van e-bikes, stijgt ook het aantal fietsen waar je uit kunt kiezen. En dat grote aanbod is fijn, maar soms ook overweldigend. Want welke fiets moet je kiezen in dat oerwoud van e-bikes? Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van een e-bike, zodat je zeker weet dat je thuiskomt met een fiets die bij jouw wensen aansluit.

Waar gebruik je de e-bike voor?

Dit is de belangrijkste vraag om jezelf te stellen: Waarvoor wil je de e-bike gebruiken? Is het vooral voor woon-werkverkeer, fietstochten in het weekend of een ritje naar de supermarkt? En hoe wil je die tochtjes maken? Rechtop zittend of liever wat meer voorovergebogen? Als je vaker gaat voor de lange, sportieve fietstochten, dan moet je er rekening mee houden dat deze fietsen erop gemaakt zijn om het lichaamsgewicht deels op het stuur te laten rusten. Het zadel laag en het stuur hoog zetten, is hierbij dus niet verstandig. De fiets stuurt dan te licht en dat is in combinatie met de snelheid van de fiets gevaarlijk. Als je liever rechterop zit, kun je beter voor een ander model gaan.

De motor

Om ondersteuning te geven bij het fietsen, gebruikt de e-bike een motor. Deze kan op verschillende plekken op de fiets zitten: in het voorwiel, in het achterwiel of in het midden onder de zitbuis die bij de trapas zit. De voorwielmotor wordt het vaakst gebruikt bij de goedkopere fietsen (tot € 2.000) en is prima voor de dagelijkse ritjes. Maar wil je ook de heuvels op en langere afstanden fietsen? Dan is een middenmotor wellicht een betere keuze, deze is veel krachtiger. De middenmotor drijft via de trappers het achterwiel aan, waardoor het natuurlijker aanvoelt. Nadeel van dit model is dat vaak duurder is. De prijzen variëren van € 2.500 tot € 4.000 of zelfs meer. En dan is er nog de achterwielmotor. Deze geeft een duwtje in de rug, wat prettig kan zijn als je heuvels op moet. Maar dit type motor is een stuk minder gangbaar.

De accu

Een ander belangrijk onderdeel van een e-bike is de accu. Wanneer je elke dag tien kilometer fietst, bijvoorbeeld naar je werk, dan is een accu van 250 - 300 Wattuur (Wh) genoeg. Maar als je langere afstanden fietst, volstaat dit vermogen niet. Voor de echt zware tochten, bijvoorbeeld een fietsvakantie in de bergen, kan het zelfs zo zijn dat je twee zware accu’s nodig hebt. Het is dus belangrijk om na te gaan waar je de fiets voor gaat gebruiken en hoeveel kilometer je gemiddeld met een accu wilt afleggen. Ter vergelijking: met een accu van 500 Wattuur (Wh) kun je zo’n 50 kilometer fietsen met maximale ondersteuning. Voor lange tochten kun je beter een hogere actieradius en dus een zwaardere accu kiezen.

Remmen

Remmen op een fiets zijn altijd belangrijk, maar bij een e-bike die hogere snelheden haalt helemaal. Op een normale fiets zitten zogenoemde velgremmen en trommelremmen, maar op een e-bike zijn hydraulische schijfremmen een betere optie. Als een van de andere soorten gebruikt wordt, wat vaak bij de goedkopere modellen zo is, dan moet je regelmatig de afstelling controleren.

Het display

Niet geheel onbelangrijk: het display op de fiets. Deze wordt vaak gebruikt om onder andere de trapondersteuning in te stellen. Maar tussen al deze schermpjes zijn grote verschillen op te merken. Zo verschillen ze in formaat en de tekens op het beeld zijn ook niet altijd even groot. Hoeveel informatie wil je op het schermpje kunnen zien en heb je verlichting nodig? Ga dit allemaal na, zodat je een zo prettig mogelijk display hebt waarmee je veilig opstapt.

Een fijn model

Of een model voor jou fijn is, is afhankelijk van een aantal aspecten. Bijvoorbeeld het stuur en de instellingen hiervan. Heb je overzicht nodig tijdens een tocht in de stad of wil je een sportievere houding aan kunnen nemen? Doe vooral een testrit met de e-bike om aan te voelen wat voor jou goed voelt.

Het frame van de fiets speelt ook een belangrijke rol. De fietsen zijn zwaarder en hebben dus vaak een groter en steviger frame nodig. Als je de e-bike vaak meeneemt op een fietsendrager, is een lichter model wellicht praktischer. Maar de zwaardere e-bike is vaak wel sterker.

Waar je ook op moet letten bij het kopen van een e-bike

De punten hierboven zijn relatief technisch, maar daarmee zeker niet van minder belang. Maar bij het testen van een e-bike zijn nog een aantal andere dingen waar je op moet letten.

  • Probeer de e-bike voordat je hem aanschaft
    Niets is zo vervelend als na een paar ritjes ontdekken dat het toch niet helemaal de fiets voor jou is. Vraag dan ook altijd of je een proefrit kunt maken om aan te voelen hoe het gaat. Is het te zwaar of zit misschien je te ver voorover? Dat zijn allemaal dingen die je tijdens zo’n testrit aanvoelt.
  • Online of in de winkel?
    Je kunt zowel online als in de winkel een e-bike aanschaffen. Twijfel je over het model? Dan is het aan te raden om naar de fietswinkel te gaan. Hier kun je vaak een proefrit maken en met een verkoper praten. Die kan eventuele vragen beantwoorden en met je meedenken.
  • Kijk naar de alternatieven
    Schrik je van de prijzen die je bij de fietsen ziet? Dan kan het verstandig zijn om alternatieven te bekijken. Die zijn er gelukkig genoeg. Schaf bijvoorbeeld een tweedehands e-bike aan of kijk of je hem kunt leasen of huren. Sommige werkgevers denken ook mee bij de aanschaf van een e-bike, dus dit kan ook de moeite waard zijn om uit te zoeken.

Bron | Volkskrant, ANWB

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden