null Beeld

Dít is het beste moment van de dag om koffie te drinken

Begin je de dag met koffie zodra je 's ochtends wakker wordt? Dat is toch niet zo'n goed idee, blijkt uit onderzoek. Je kunt beter wachten tot een later moment.

Amerikaanse onderzoek heeft uitgewezen dat je cafeïne het meest nodig hebt op de momenten dat je niet goed presteert. En dat hoeft niet per se 's ochtends te zijn. Zeker als je een ochtendmens bent of een goede nachtrust hebt gehad, zit je lichaam vlak na het opstaan niet op een extra boost te wachten.

Zo werkt koffie averechts

Wie 's ochtends een paar koppen koffie drinkt, verstoort de natuurlijke aanmaak van cortisol in het lichaam. Cortisol is een hormoon dat invloed heeft op ons slaap-waakritme. Je lichaam maakt gedurende de dag niet steeds dezelfde hoeveelheid aan. Het produceert 's ochtends een flinke hoeveelheid om makkelijker wakker te worden, maar naarmate de dag vordert neemt de productie af. Als je 's ochtends vroeg al een flinke dosis cafeïne binnenkrijgt, verstoort dit de natuurlijke aanmaak van het hormoon. Hiermee heeft de cafeïne dus weinig tot geen effect.

Het voordeel van wachten

Als je een oppepper nodig hebt, kun je beter later op de dag een kop koffie nemen. Volgens het onderzoek is dit om drie uur 's middags, wanneer het cortisolniveau in het lichaam is verlaagd. Het zal even omschakelen zijn om je koffiemomentje later op de dag te plannen, maar je zult merken dat de cafeïne meer effect heeft en dat je van deze koffiepauze meer energie krijgt.

Bron | purewow.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden