null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de reden dat je microvezeldoekjes nooit moet schoonmaken met wasverzachter

Het handige aan microvezeldoekjes is dat ze al het vuil vasthouden, maar dat maakt het regelmatig schoonmaken ervan des te belangrijker. Maakt je microvezeldoekje de laatste tijd niet meer zo goed schoon? Misschien ligt het aan de manier waarop je ‘m wast.

Van statische doekjes tot het gevaar van wasverzachter: zo gaan je microvezeldoekjes het langst hygiënisch mee.

Gebruik geen wasverzachter

De kracht van microvezeldoekjes is dat ze door extra fijn versponnen weefsel van polyester en nylon veel vuil kunnen absorberen. Ze kunnen maar liefst vier keer hun eigen gewicht in vocht opnemen, en je hoeft maar weinig kracht te zetten om iets schoon te krijgen. Ook kun je ze droog gebruiken om stof af te nemen. Werkt je microvezeldoekje de laatste tijd minder goed? Misschien komt dat wel door de manier waarop je ze wast.

De wasverzachter kun je voor microvezeldoekjes namelijk beter achterwege laten. Dit laat een coating achter op de vezels van de doekjes, waardoor ze minder goed vuil vasthouden. Wil je je doekjes toch zachter maken? Voeg dan een scheutje witte azijn aan je was toe. Ook chloorbleekmiddel kun je beter laten staan. Dit beschadigt de vezels van het doekje, waardoor het zijn werkzaamheid verliest.

Microvezeldoekjes schoonmaken

Microvezeldoekjes schoonmaken doe je het beste in de wasmachine. Allereerst is het belangrijk om dit heet te doen. Vanaf 60 graden gaan alle bacteriën en andere organismen die zich mogelijk in je doekjes hebben genesteld pas dood. Let wel op: sommige doekjes kunnen niet zo heet gewassen worden, volg dus altijd het waslabel om je doekjes zo lang mogelijk mee te laten gaan. Daarnaast is het belangrijk om je microvezeldoekjes altijd apart van andere was te wassen. Doe je dit niet, dan worden je microvezeldoekjes statisch.

Lees ook: Door déze tien schoonmaakfouten wordt je huis alleen maar viezer

Wasmiddel

Je kunt je microvezeldoekjes met een normaal wasmiddel wassen, maar pas wel op dat je niet te veel gebruikt. Van meer wasmiddel dan nodig wordt je was namelijk niet schoner, maar dit kan juist de vezels van de stof aantasten, de wasmachine laten stinken en zorgen voor veel schuim, waardoor je wasmachine extra moet spoelen. En dat kost weer onnodig veel water en extra tijd. Gebruik voor het wassen van je doekjes ongeveer de helft van wat je normaal voor je was gebruikt.

In de droger

Als laatste kun je de microvezeldoekjes ook laten meedraaien in de droger om de eventueel overgebleven bacteriën te doden. Zet je droger hiervoor op een lage tot middelhoge temperatuur. Toch zijn in de meeste gevallen de doekjes door ze heet te wassen ook uit de wasmachine al klaar voor gebruik en kun je de droger overslaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle, Spillmytea, Cleaningacademy

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden