Uitvaartverzekering regelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is belangrijk om te weten over het afsluiten van een uitvaartverzekering

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is waarschijnlijk niet iets waar je vaak mee bezig bent. Toch kan het nadenken hierover belangrijk zijn voor jezelf, maar ook voor je dierbaren. We zetten alle belangrijke informatie over het afsluiten van een uitvaartverzekering voor je op een rij.

Waar het hebben van een zorgverzekering en een WIA-verzekering in Nederland verplicht is, is een uitvaartsverzekering dat niet. Mocht je er nog geen hebben, dan kun je er misschien wel over nadenken. Een uitvaart kan namelijk prijzig zijn en met een uitvaartverzekering verzeker je jezelf voor de kosten van je eigen uitvaart. Het geeft zekerheid dat er voldoende financiële middelen zijn voor een fijne begrafenis of crematie.

Verschillende uitvaartverzekeringen

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, is het belangrijk om te bepalen wat voor soort verzekering je wilt. Je hebt hierbij de keuze uit vier opties.

  • Naturaverzekering: Bij een naturaverzekering wordt er maandelijks een premie betaald. Met deze premie wordt er geen geldbedrag verzekerd. Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit in de vorm van diensten en objecten, zoals vervoer, catering en de rouwkaarten. Deze verzekering is één van de twee meest gekozen in Nederland.
  • Kapitaalverzekering: Dit is de tweede meest gekozen verzekering in Nederland. Bij een kapitaalverzekering wordt voor het afsluiten een bepaald bedrag vastgesteld dat wordt uitgekeerd bij overlijden. Soms wordt er al extra geld opgebouwd, afhankelijk van de verzekeraar en de voorwaarden.
  • Combinatie uitvaartverzekering: De combinatie verzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Zo zijn de diensten gedekt, maar wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd dat door nabestaanden vrij gebruikt kan worden.
  • Natura sommenverzekering: Bij een natura sommenverzekering wordt een vast bedrag verzekerd. Het belangrijkste kenmerk van dit type dat nabestaanden verplicht zijn dit bedrag uit te geven aan de uitvaart. Het geld mag voor geen enkel ander doel uitgegeven worden. De kosten van de uitvaart moeten worden voorgeschoten door de nabestaanden en kunnen achteraf gedeclareerd worden.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Wanneer je een uitvaartsverzekering afsluit, is de hoogte van de maandpremie afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het soort uitvaartverzekering en de leeftijd waarop je een verzekering afsluit. Hoe jonger je bent wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie per maand zal zijn.

Dit komt doordat je bij het afsluiten van een uitvaartverzekering op 40-jarige leeftijd een langere tijd premie betaald dan wanneer je de verzekering afsluit op 60-jarige leeftijd. Het bedrag voor de verzekering kan dan ook variëren van ongeveer € 10 tot € 50 per maand.

Voldoende spaargeld

Ook als je voldoende spaargeld hebt, kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat het meer oplevert dan een spaarrekening. Bij de huidige lage spaarrentes wint de uitvaartverzekering het namelijk al snel van sparen. Je houdt niet veel over van de spaarrente als je ook jaarlijks vermogensrendementsheffing betaalt.

Spaar je via een uitvaartverzekering voor je uitvaart? Dan betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan €7.444 (2022). Let op: is de waarde (het verzekerde bedrag) hoger, dan betaal je wel vermogensbelasting.

Bron | Dordtcentraal, Uitvaartverzekeringen.net, Consumentenbond

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden